hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Regiszter készül a mellimplantátumokról

Az Angliában végzett összes mellimplantátum-műtét adatait jelenteni kell egy erre szolgáló regiszter számára. A szigorítást többek között a PIP implantátumokkal kapcsolatos problémák tették szükségessé.

Eddig nem volt központi adatbázis az implantátumokra vonatkozó információk gyűjtésére, és nyilvántartás hiányában a sebészek nem tudták figyelmeztetni a PIP mellimplantátumokkal kapcsolatos botrányban érintett betegeiket.

A brit illetékes miniszterek kinyilvánították, hogy elég volt a vadnyugati módszerekből és a zavarosban halászásból. Wales, Skócia és Észak-Írország egészségügyi illetékesei a közeljövőben ugyancsak fontolóra veszik, hogy csatlakozzanak-e a regiszterhez. Megújultak azok az erőfeszítések is, melyek a reklámok szabályozását tűzték ki célul, ezzel igyekezvén véget vetni az egyes szolgáltatók egymásra licitálásának és megteremteni a tiszta és átlátszó verseny feltételeit.

A szépészeti sebészeti iparág meredeken ível felfelé: míg az Egyesült Királyságban 2005-ben 750 millió fontos forgalmat generáltak ezek a beavatkozások, addig 2010-re a forgalom 2,3 milliárd fontra emelkedett, a 2015-ös előrejelzések pedig 3,6 milliárd dolláros forgalmat jósolnak. A PIP implantátumokkal kapcsolatos botrány azonban annak kimondására késztette az orvosokat, hogy ez a terület nincs megfelelően szabályozva.

Mint ismeretes, a franciaországi Poly Implant Prothese (PIP) cég olyan hibás mellimplantátumokat hozott forgalomba, melyek a nem megfelelő minőségű gél használata miatt kétszeresére növelték az implantátum kiszakadásának veszélyét. A hibás implantátumok a becslések szerint 300 ezer nőt veszélyeztetnek világszerte.

Az Egyesült Királyságban nemrégiben végzett áttekintés „adatmentes zónaként” definiálta a mellimplantátum-műtétek területét, és hangsúlyozta, hogy komoly hiányosságok vannak azon nyilvántartások terén, melyekből kiderülhetne, hogy melyik nő kapott PIP implantátumot, illetve később mi lett az implantátum sorsa.

Az állami egészségügyi ellátást biztosító NHS (National Health Service) és néhány privát szolgáltató egy új nyilvántartási rendszer tesztelésén dolgozik az egész Angliára kiterjedő bejelentési kötelezettség elrendelése előtt, melybe a csípőprotézisekkel kapcsolatos adatokat gyűjtő National Joint Registryhez (Országos Ízületregiszter) hasonlóan jelenteni kellene a mellimplantátum-műtétek adatait.

Dr. Dan Poulter angol egészségügyi miniszter így nyilatkozott a kérdésről a BBC-nek: „A PIP implantátumokkal kapcsolatos botrány rávilágított az e kérdésben uralkodó tisztázatlanságokra. Az eddiginél hatékonyabban kell tudnunk nyomon követni a beültetésre kerülő implantátumok minőségét, és biztosnak kell lennünk abban, hogy amennyiben valami gond merül fel az implantátumokkal, akkor a lehető legrövidebb időn belül cselekedni tudunk – az adatbázis felállítása éppen ehhez nyújt segítséget számunkra.”

Az Egészségügyi Minisztérium ezen kívül együttműködésre kíván lépni a reklámszabályozó testülettel (ASA, Advertising Standards Authority), hogy fény derülhessen a tisztességtelen és felelőtlen marketingfogásokra, például az egyet fizet-kettőt kap kampányokra, illetve az olyan akciókra, amikor férfiak nyerhetnek mellimplantátumot barátnőjük számára. Az ASA szabályai szerint már most is tilos az olyan reklám, mely „triviális szükségletként tünteti fel a mellnagyobbító műtéteket” és olyan szlogenekkel operál, mint például: „Könnyebben elérhető, mint gondolná”. „Az ilyenfajta marketing felelőtlen, és a kozmetikai iparnak nagyobb felelősséggel kellene viseltetnie azzal kapcsolatban, miként reklámozza szolgáltatásait. Ideje, hogy véget vessünk ennek a gyakorlatnak” – hangsúlyozza dr. Poulter.

És itthon...

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elkészítette a Központi Implantátumregiszter működéséhez szükséges online felületet – írják az OEP honlapján –, s ez lehetővé teszi, hogy az implantátumok beültetésével, kivételével és cseréjével kapcsolatos események követhetőek legyenek.

Az online felület – a tesztelési lehetőséget követően –  2014. január hó 1. óta (elvben) élesben fut. Itt érhető el.

A szigetország sebészeti szakmai kollégiuma ugyancsak új minősítési rendszert és szakmai standardokat készül alkotni a kozmetikai sebészeti beavatkozások terén. Rajiv Grover, az esztétikai plasztikai sebészek szakmai kollégiumának (BAAPS, British Association of Aesthetic Plastic Surgeons) elnöke kiemeli, hogy azt szeretnék elérni, hogy az orvosi beavatkozások mindenfajta reklámját tiltsák be a hatóságok. „A szépészeti plasztikai műtétet fontolgatóknak egy sor tényezőt mérlegelniük kell: a lehetséges kockázatokat, saját elvárásaikat, a szolgáltatás minőségét, a gyógyulást. Soha nem az ésszerű döntéshozatal irányában hatottak a karácsonyi akciók vagy éppen az olyan kampányok, hogy „ha péntekig kér műtéti előjegyzést, akkor egy áráért kettőt kap” – emeli ki a társaság elnöke.

A PIP implantátumok ügyében maga is érintett Vicky Ashton a megkárosított nők érdekvédelmi szervezetének tagjaként türelmetlenségét fejezte ki a BBC riporterének: „Fogalmam sincs, mi tart ilyen sokáig a kormánynak, és mi az ördögért kell egyelőre még csak próbálgatni a rendszert. Már hosszú hónapokkal ezelőtt el kellett volna indítani a nyilvántartást, és minden érintettet rábírni a részvételre. Bár nagy előrelépés szemtanúi lehetünk, de mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik éppen most válnak érintetté az ügyben? Értük mit tesz a kormány?”

Dr. Simon Withney plasztikai sebész – aki maga is részt vesz a szakértői testület munkájában – a kormány retorikáját nehezményezi: „Folyton azt halljuk, hogy mindenki azt tesz ezen a téren, amit akar. Ez nem igaz. A sebészek többsége kiváló szakember, ami persze nem vigasztalja azokat, akik károsodást szenvedtek a műtétek kapcsán. A mellimplantátumok nyilvántartása pontosan az, amire szükségünk van. A termékek hibája esetén a regiszter korai riasztórendszerként szolgálhat, ami igen hasznos lett volna a PIP implantátumok esetében is. Alapvetően fontos, hogy amennyiben hasonló eset áll elő a jövőben, akkor a lehető leggyorsabban nyomon tudjuk követni az érintett betegeket.

hirdetés

Könyveink