hirdetés
hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

A leggyakrabban végzett szépészeti műtétek

Ha azt gondolnánk, hogy a plasztikai sebészet csupán a legújabb kor egyik egyre divatosabbá váló orvosi területe, bizony nagyot tévednénk. Egyáltalán nem új keletű tudományról van szó: az ókori Indiában és Görögországban is végeztek már efféle – igaz, még kezdetleges – esztétikai műtéteket.

A magyar nők is a mellnagyobbítást, a zsírleszívást és a szemhéjplasztikát választják a leggyakrabban, a sorrend esetleg változhat. Magyarországon azonban némileg gátat szab a szépülésnek az anyagiak hiánya.

A spórolás nem csak Magyarországon jellemző, hiszen évente mintegy 800 ezer amerikai utazik évente külföldre azért, hogy olcsóbban kezeltesse magát.

Ugyanakkor jól látszik az utóbbi években az a tendencia, hogy egyre népszerűbbé válnak a minimál invazív és non-invazív beavatkozások – mondja Szemerey Balázs István plasztikai sebész, a Magyar Plasztikai, Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság (MPHEST) esztétikai szekciójának elnöke.

Ez utóbbiak gyorsan – kis túlzással akár az ebédidő alatt is – és biztonságosan elvégezhető eljárások, amelyek tulajdonképpen a plasztikai sebészet és a kozmetikai kezelés közötti területen helyezkednek el, de elvégzésükhöz orvosi szakértelem szükséges.

A nagy arcplasztikák helyett a kisebb metszésekből álló, gyorsabb, de hatékonyabb műtéti megoldások kerültek előtérbe, ilyen – többek között – az úgynevezett fonalmódszer, aminek segítségével az arcot, a mellet, de akár a feneket is meg lehet emelni, megszüntetve így az adott területek lazaságát. „Amit külön is megemlítenék, hogy új típusú töltőanyagokat használunk, a saját zsírral való feltöltés például akár a mell, akár vádli, akár arc esetén a reneszánszát éli” – teszi még hozzá a sebész.

A non-invazív eljárások még kíméletesebbek, mint az előbbi csoport. Ebben az esetben nincs behatolás, azaz a bőrt sem szikével, sem tűvel nem szúrják át. A lézeres eljárások sorolhatók ide, amivel például arcfiatalítást végeznek, de Szemerey doktor itt említi az IPL tartós szőrtelenítés és a Thermage kezeléseket is. Ez utóbbit a világon legjobban terjedő, a rádiófrekvencián alapuló bőrfeszesítő, ránctalanító és kontúrjavító eljárásnak mondja.

Bár az említett szépészeti eljárások kevésbé drasztikusak, de azért – mint minden beavatkozásnak – ezeknek is lehetnek mellékhatásai. Helytelen technika illetve rossz minőségű anyagfelhasználás akár maradandó károsodást (botox kezelés esetén például bénulást) is okozhat. A plasztikai sebész ezért azt tanácsolja, hogy aki műtét szeretne ellenőrzött, referenciákkal bíró klinikát válasszon - még a legkisebb beavatkozás esetében is. Úgy véli, ezen nem szabad spórolni.

A teljes cikket a HVG oldalán olvashatja.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés