hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Pszichedelikus szerek a terápiában

Az amerikai addiktológusok többsége alkalmasnak találja a pszichedelikus szerek használatát bizonyos szerhasználati zavarok és pszichiátriai betegségek kezelésére, közli az OTSZ Online.

Az American Academy of Addiction Psychiatry (AAAP) 32. éves találkozóján bemutatott felmérés eredményei szerint az addiktológiai szakemberek - köztük a pszichiáterek - többsége is úgy véli, hogy a pszichedelikus szerek ígéretesek a szerhasználati zavarok (SUD-k) és pszichiátriai betegségek kezelésében, és bizonyos kikötésekkel támogatják az anyagok legalizálását ezekre az indikációkra.

Amanda Kim (Brigham and Women's Hospital, Boston, Massachusetts) elmondta, őket, a vizsgálatot végzőket is meglepte ez pozitív hozzáállás, tekintve, hogy a függőséggel foglalkozó szakemberek korábban igen óvatosságnak bizonyultak a marihuána legalizálásával kapcsolatban. "Azt feltételeztük, hogy a függőséggel foglalkozó szakemberek több szkepticizmust fejeznek ki a pszichedelikumokkal kapcsolatban, mint a nem addiktológiai szakemberek, azonban a felmérésben részt vevő addiktológiai szakértők nagyon támogatták a pszichedelikumok terápiás célú legalizálását, de csak ellenőrzött körülmények között.

Az elmúlt években megnőtt a tudományos közösség és a nagyközönség érdeklődése a pszichedelikus szerek terápiás használatának lehetősége iránt, és a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a pszichedelikus szerek iránti pozitív hozzáállás a pszichiáterek körében növekszik, és támogatják legalizálásukat. A pszichedelikus gyógyszereket számos joghatóság is dekriminalizálja és/vagy legalizálja. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) áttörést jelentő terápiás elnevezést adott a 3,4-metilén-dioxi-metamfetamin (MDMA) számára a poszttraumás stressz-zavar (PTSD) kezelésében, és ugyanezt a jelölést adta a pszilocibinnek is a súlyos depressziós rendellenességek kezelésében.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés