hirdetés
2022. augusztus. 15., hétfő - Mária.
hirdetés

 

Látták, mitől érzik az agytágulást

A pszichedelikus szerek hatása alatt álló agy hasonló aktivitást mutat, mint álom idején - derítették ki brit kutatók a varázsgombák hatóanyagával kísérletezve.

A londoni Imperial College és a német Goethe Egyetem kutatói tanulmányukban 15 önkéntes résztvevő agyának aktivitását figyelték meg funkcionális mágneses rezonancia készülékkel végzett (fMRI) vizsgálattal az előtt és az után, hogy a varázsgombákban található hallucinogént, pszilocibint tartalmazó injekciót kaptak.

A szer hatása alatt a primitív agy területeinek tevékenysége, amely az érzelmekben és a memóriában játszik szerepet, sokkal összehangoltabbá válik, ami azt jelzi, hogy ezek a területek együtt működnek - hangoztatták a kutatók. Az agytevékenység ezen mintája ahhoz hasonlít, amelyet akkor látni, amikor az emberek álmodnak - tették hozzá.

"Elkápráztatott, amikor láttam a hasonlóságot a pszichedelikus állapotban lévő agytevékenység mintája és az álomban lévő agytevékenység mintája között. A pszilocibint szedő emberek gyakran írják le úgy állapotukat, mintha egy álomszerű állapotban lennének és tanulmányunk eredménye először mutatta ki ezen állapot fizikai megjelenését az agyban" - mondta Robin Carhart-Harris, a londoni Imperial College kutatója, a tanulmány társszerzője.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy a magas szintű gondolkodásban - mint például az öntudatosságban - szerepet játszó agyterületek kevésbé voltak összhangban a pszilocibin hatása alatt.

Az agytevékenység mintájának elemzéséből az is kiderült, hogy több lehetséges minta van akkor, ha a résztvevők a pszilocibin hatása alatt voltak, mint akkor, ha nem szedték a szert. Ez lehet az egyik oka annak, miért érzik azt a pszichedelikus szereket szedők, hogy agyuk kitágul élénk képzelőerővel és álomszerű állapottal párosulva.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink