hirdetés
hirdetés
2022. július. 01., péntek - Tihamér, Annamária.
hirdetés

Őssejt- és génterápiás kutatások Debrecenben

Immun- és anyagcsere betegségben szenvedők gyógyulását teszi lehetővé az a Debrecenben most lezárult kutatási program, amelynek keretében őssejt- és génterápiás kutatóközpont is létrejött a cívisvárosban.

Nagy László akadémikus, egyetemi tanár, projektmenedzser a programról tartott keddi záró konferencián emlékeztetett arra, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 2009-ben indult programra összesen 777 millió 466 ezer forint támogatást kaptak.

Az őssejt- és génterápia napjainkban az orvosbiológiai kutatások frontvonalába tartozik. Az őssejtkutatás szemléletében és technológiájában is átalakítja a biológiai kutatásokat, eredményeire épül a helyreállító orvostudomány. Az akadémikus elmondta: az őssejtek klinikai alkalmazása a jövőben számos nagy populációt érintő, még nem megoldott terápiájú betegség gyógyítását teszi lehetővé.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (DEOEC) megvalósuló őssejtprojekt célja, hogy létrejöjjön egy olyan infrastruktúra, ami lehetővé teszi az őssejtek kutatási felhasználását és megalapozza őssejtek terápiás alkalmazását. Nagy László hozzátette: a kétéves projekt eredményeként őssejt kutatóközpont létesült, ahol lehetőség van embrionális és szöveti őssejtek tenyésztésére, biztonságos tárolására és kutatási célra való felhasználására. A kutatóknak egér- és humánsejtek visszaprogramozásával sikerült előállítaniuk és karakterizálniuk úgynevezett pluripotens őssejteket, amelyek tulajdonságai hasonlóak az embrionális őssejtekéhez.
Meghonosítottak egy transzpozon (DNS-molekulán található, helyét változató, "ugráló" gén) alapú génbeviteli módszert, amelynek alkalmazása révén nagy hatékonysággal lehet terápiás géneket bejuttatni őssejtekbe – avatott be a részletekbe a professzor. Ez az eljárás a jövőben alkalmas lehet immun- és anyagcsere betegségek, mint a Wiskott-Aldrich-szindróma, a Gaucher-kór és a Pelizaeus-Merzbacher-betegség génterápiás gyógyítására. Kidolgoztak olyan eljárásokat is, amelyekkel az őssejtek hatékonyan átalakíthatók ideg-, szívizom- és immunsejtekké.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés