hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Petesejtérlelés lombikban

Először sikerült érett emberi petesejtet előállítani a legkezdetlegesebb fejlődési stádiumból in vitro, írja az OTSZ Online. A módszerrel feltehetően növelhető majd az IVF hatékonysága.

hirdetés

Evelyn Telfernek és munkatársainak először sikerült humán petesejteket létrehozniuk in vitro a legkezdetlegesebb stádiumból (Metaphase II oocytes from human unilaminar follicles grown in a multi-step culture system; Molecular Human Reproduction). A University of Edinburgh kutatói a következő lépésben etikai engedélyt kérnek arra, hogy a létrehozott petesejteket megtermékenyíthessék spermiumokkal; ha a módszer révén egészséges embriók jönnek létre, a technika javíthatja az in vitro fertilizáció (IVF) hatékonyságát, írja az eredményről beszámoló New Scientist (Jessica Hamzelou: Egg cells grown in lab may lead to better IVF) alapján az OTSZ Online. Az in vitro petesejt-növesztés hasznos lehet majd pl. azon nők számára, akiket endometriózis miatt operálnak, és még gyermeket akarnak: a műtét közben eltávolított apró petefészek-szövetből in vitro létrehozott petesejteket használva az IVF során a nő elkerülheti a jelenleg alkalmazott, kellemetlen mellékhatásokkal járó hormonális stimulációt.

A technika révén biztonságosabban lehet majd helyreállítani a korábban rákban szenvedő nők termékenységét; jelenleg a rákellenes kezelés előtt eltávolított és lefagyasztott petefészek-szövetet ültetik vissza a rákellenes kezelés után, azonban így az is előfordulhat, hogy a visszaültetéssel rákos sejtek jutnak vissza a nő szervezetébe. Ha az IVF során a laborban növesztett petesejteket használják majd, azzal kikerülhetővé válik ennek veszélye. Ráadásul akár több száz petesejt is előállítható lehet egyetlen biopsziából, míg ma, ha egy hölgynél a kemoterápia előtt petesejt-fagyasztás céljából hormonális stimuláció történik, ennek eredményeként legfeljebb 10-15 petesejt nyerhető, ami nem garantálja a későbbi gyermekáldást. Az eredmények különösen relevánsak lehetnek olyan rákbeteg lányok számára, akik még nem érték el a serdülő kort – esetükben ez az egyetlen módszer, ami a fertilitás későbbi visszaszerzését lehetővé teheti. 

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink