hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Patikus-klientúrát építget a kormány

Az Orbán-kormány ismét egy szűk lobbi érdekét helyezi előtérbe egy egész ágazatéval szemben, amikor meg akarja változtatni a hazai patikák tulajdonosi szerkezetét – nyilatkozta a Népszavának Tukacs István.

Óriási felháborodást váltott ki szakmai körökben a kormányzat terve, amely szerint 2014-ig minden magyarországi patikában többségi tulajdonosokká válnának az ott dolgozó gyógyszerészek. A kötelező üzletrészvásárlások ugyanis nem szolgálják sem a patikusok, sem a tulajdonosok, sem a betegek érdekeit. Arról nem is beszélve, hogy nincsenek meg a pénzügyi források egy ilyen intézkedés megvalósításához. Így tömeges patikabezárásokra lehet számítani – állítja a Népszava szakértőkre hivatkozva.

A lapnak nyilatkozó Tukacs István szerint ez a lépés indokolatlan, a betegek és a patikusok zöme számára egyaránt előnytelen lenne.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának tagja ezt annak kapcsán mondta el, hogy a kormányzat rendeletet szándékozik alkotni, amely előírná, hogy 2014-ig minden magyarországi patikában többségi tulajdonosokká kell válniuk az ott dolgozó gyógyszerészeknek. A szocialista politikus szerint alkotmányellenes, és egyéb törvényességi aggályokat vet fel, ha rendelkezés írja elő bármilyen magántulajdon kötelező átadását. Az ilyen esetekben ugyanis a tulajdonhoz fűződő jog megsértéséről van szó. Arról nem is beszélve, hogy a patikák tulajdonviszonyainak erőszakos átalakítása patikabezárásokhoz, és a gyógyszerellátás akadozásához vezetne.

Tukacs István szerint Orbán Viktor kormányfő ismét az adófizetőket rövidíti majd meg, ha kedvezményes hitelt biztosít a gyógyszerészeknek az üzletrész-vásárláshoz. A kérdés az, hogy honnan von majd el forrásokat a klientúrája támogatáshoz, hiszen a miniszterelnök a napokban olyan patikusokkal tárgyalt az elképzelésről, akik támogatásukról biztosították a kormányfőt. A költségvetés pedig már így is gyenge lábakon áll.

A politikus azt is érthetetlennek tartja, miért éppen a patikusok esetében törekszik a kormányzat arra, hogy az üzletben dolgozó szakemberé legyen a többségi tulajdon. A kormányzat logikáját követve azt is törvényben lehetne rögzíteni, hogy a péké lehet csak sütöde, a kohászé pedig a kohó, fogalmazott.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink