hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ön venne veszteséges patikát?

Hankó Zoltán kamarai elnök a patikák nehéz helyzetéről, a miniszterelnökkel folytatott tárgyalások eredményeiről beszélt a Magyar Hírlapnak.

Az újságíró sok más mellett azt is megkérdezte, hogyan segít a patikusokon  az üzletrészvásárlás költségvetési támogatása, mikor e vállalkozások egynegyede veszteséges?

„Valóban sok patika veszteséges, és még mindig jelentősen el vagyunk adósodva a nagykereskedőknek – ismerte el az elnök. – A kormányzatot szembesítettük az eladósodottsággal, elmagyaráztuk az okait és a következményeit. Ez nemcsak önmagában gond, hanem a tulajdonosi program végrehajtását is gátolhatja. Az adósságprobléma rendezése nélkül a program nem hajtható végre.”

A lap emlékeztette korábbi nyilatkozatára is, miszerint a gyógyszertárak a beszerzési társulások kiterjesztésével, a gyártókkal való közvetlen tárgyalással is növelhetik függetlenségüket. Egy piacgazdaságban miért kellene megkerülni a nagykereskedőket? – kérdezték.

– Elvileg két egymásra utalt területről beszélünk, ám hatalmas érdekérvényesítő és jövedelmezőségi különbség van a patikák és a nagykereskedők között. Három nagy cég fedi le a nagykereskedői beszállítások több mint kilencven százalékát, amelyek egy része a patikapiacon ráadásul befektetőként is jelen van. A már említett (árrés-) átcsoportosítással a gyógyszertárak működési feltételeit akarta javítani a kormány, de úgy tűnik, ez most a nagykereskedők erőfölénye miatt csak részben teljesülhet. A kormány máskor is megtette, hogy olyan átcsoportosításokat hajtott végre, amellyel a kisebb érdekérvényesítő erővel rendelkező szereplők védelmét erősítette. Nekünk is meg kell ragadni minden eszközt ahhoz, hogy a patikák ereje növekedjen és önállóak lehessenek – nyilatkozta a Magyar Hírlapban Hankó Zoltán.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink