hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Közpénzből magánvagyon, immáron másodszor

Óvatos becslések szerint a patikusoknak ígért kormányfői gesztus minimum százmilliárd forintnyi közpénz megmozdítását teheti szükségessé – vonja meg a mérleget a Népszabadság.

„Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek” – mondta a kormányfő szombaton a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével folytatott konzultáció után. Hozzátette: vállalta, hogy az állam „megteremti a pénzügyi alapot a patikusok számára, hogy visszavásárolhassák, reményei szerint gyorsabban, mint tervezik, a patikák többségét”. Az alap kereteiről tárgyalásokat kezdenek az érdekképviselettel. A miniszterelnök, mint mondta, támogatott, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, türelmi idővel induló kölcsönt ajánlana az érintett gyógyszerészeknek.

Az Orbán-kormány az első intézkedései között számolta fel a patikaliberalizációt, az erről szóló törvény szerint pedig 2017. január elsejéig minden patikában az ott dolgozó gyógyszerésznek kellene birtokolnia a vállalkozás 51 százalékát, méghozzá oly módon, hogy az első 25 százalékos tulajdonrészt 2014 januárjáig meg kell szerezniük az érintetteknek. E szabályozás szerint egy gyógyszerésznek csak egyetlen patikája lehet a jövőben, így mindazoknak, akiknek több gyógyszertárban van tulajdonrészük, azt el kell adniuk. Hasonló tulajdonrész-eladásra kényszeríti a jogszabály a patikaláncok tulajdonosait is. Amely patikavállalkozásban határidőre nem történik meg a tulajdonrész átrendezése, azt bezárják.

A Népszabadság úgy tudja: mintegy 800-1200 patikavállalkozást – zömében láncban működtetett gyógyszertárat – érinthet a kényszereladás. Köztük sok olyan tulajdonrész is van, amelyet egyszer már az ott dolgozó patikus maga adott el a jelenlegi működtetőjének. Most viszont ismét visszavásárolhatná a rendszerváltáskor egyszer már ingyenesen megkapott és egyszer már értékesített üzletrészét.

Kikényszerített adásvételnek, a magyar családi vállalkozások és a magántulajdon elleni támadásnak ítéli mindezt Harmatha Levente pécsi gyógyszerész. A kilenc patikából álló családi vállalkozás tulajdonosa meglehetősen furcsállja, hogy mindezt ráadásul az adófizetőkkel finanszíroztatná a kormány. Szerinte az egész semmi egyébre nem jó, mint hogy bezárjon több száz patika, és ezzel nagyobb jövedelemhez jussanak a többiek.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink