2024. július. 27., szombat - Olga, Liliána.
hirdetés
hirdetés

Palesztin gyerekeket szállítottak Spanyolországba uniós segítséggel

Tizenhat, orvosi kezelésre szoruló palesztin gyermeket és családjukat szállították át az Európai Unió segítségével Egyiptomból Spanyolországba szerdán, jelentette be az Európai Bizottság, hozzátéve, hogy ez az első ilyen jellegű művelet.

A testület brüsszeli közleménye szerint a műveletben az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa (EUCPM) mellett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Palesztin Gyermekek Segélyalapja (PCRF) is részt vett. Eddig Spanyolország mellett Belgium, Olaszország, Luxemburg, Málta, Románia és Szlovákia ajánlott fel segítséget az egészségügyi evakuációkhoz, beleértve a gyerekek szállítását és elhelyezését.

A kezelésre szoruló gyerekek Európába szállítása várhatóan az elkövetkezendő hetekben is folytatódik, a műveletekben az említetteken kívül az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központja (ERCC) is részt vesz.

Sztella Kiriakídisz, az Európai Unió egészségügyi biztosa felhívta a figyelmet arra, hogy a gázai humanitárius válság mélyülésével egyre nő azok száma, akik nem jutnak életmentő orvosi kezelésekhez, ezért az EU-nak igyekeznie kell biztosítania a leginkább rászorulók, elsősorban gyerekek egészségügyi célú kimenekítését.

Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós biztos rámutatott arra, hogy a kevés épen maradt gázai kórház túlzsúfoltsága miatt az ilyen jellegű evakuálások "fontosabbak, mint valaha", hozzátéve, hogy Izraelnek mindent meg kell tennie e műveletek megkönnyítéséért.

Idén az EU humanitárius költségvetésének már 23 százalékát, több mint 32 millió eurót (12,4 milliárd forint) fordított a Gázai övezet egészségügyi támogatására.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink