2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Operatív törzs: védelmi bizottságok alakultak a megyékben

Védelmi bizottságok felelnek majd az egészségügyi ellátás megszervezéséért – hangzott el a többi között az operatív törzs első online sajtótájékoztatóján.

Budapesten, és az ország valamennyi megyéjében megalakultak a mai napon a védelmi bizottságok, amelyek feladata az egészségügyi ellátás megszervezése a megyékben – jelentette be az operatív törzs első online sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti vezetője pénteken délután.

Rossz hírt hozott az elmúlt 24 óra, hiszen 12 fővel, 85-re emelkedett a koronavírus-fertőzött betegek száma, és két, SARS-CoV-2 pozitív beteg elhunyt – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hozzátette, az eddigi áldozatok mind férfiak voltak, 79, 68 és 74 évesek. Mindhárman többféle krónikus alapbetegséggel küzdöttek, így a fertőzés elősegítette a fatális kimenetelt. Jó hír viszont – folytatta –, hogy hét gyógyult betegről is be tudnak számolni.

A hatvan év felettiek különösen érzékenyen reagálnak a koronavírus-fertőzésre életkoruknál fogva, és krónikus megbetegedéseik miatt, ezért a tisztifőorvos ismételten nyomatékosan kérte őket, hogy maradjanak otthon. Hangsúlyozta, hogy a fertőzést természetesen a fiatalabbak is elkaphatják, ám az ő esetükben is sokkal súlyosabb a betegség lezajlása, ha immunhiányosak, vagy szív- érrendszeri panaszokkal küszködnek. Bár a krónikus problémákkal nem rendelkező fiataloknál jellemzően tünetszegényen zajlik a COVID-2, viszont ők megfertőzhetik idősebb hozzátartozóikat. Aki csak teheti, tartson távolságot a másiktól, és maradjon otthon – hangsúlyozta Müller Cecília.

Továbbra is hatályban vannak a korlátozó rendelkezések, jelenleg 3506 ember van hatósági házi karanténban, őket eddig 13 ezer alkalommal ellenőrizték. Szabálytalanságot 69 esetben találtak, 58 személlyel szemben indítottak szabálysértési eljárást. A nyitvatartási előírások megsértése miatt kilenc személy ellen történt feljelentés – sorolta az adatokat Lakatos Tibor. A járvánnyal összefüggésben március 19-éig 47 eljárás indult, közveszéllyel fenyegetés, járványügyi szabálysértés és csalás miatt. Ismét felhívta a figyelmet, hogy sokan próbálnak hasznot húzni a járványból, megkárosítva honfitársaikat.

Az újságírói kérdéseket – amelyekből több száz érkezett – mintegy ötöt olvasott fel Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvívője, jelezve, hogy a hasonló témában érkező felvetéseket összevonták. A válaszokból kiderült, hogy a területi adatok – amelyeknek közzétételét hiányolta a kérdező – a hatóságok rendelkezésére állnak, amelyek a tisztifőorvos szerint a járványügyi vizsgálathoz szükségesek. Egyébként az ország minden területéről jelentettek már megbetegedéseket.

Számos „elhelyezési tartalék objektumot” jelöltek ki az országban arra az esetre, ha a jelenlegi kapacitások kevésnek bizonyulnának a karanténokhoz – válaszolta kérdésre Lakatos Tibor. A megfigyelteket rendőrségi épületekben, használaton kívül álló üdülőkben, és egyéb szociális intézményekben helyezik majd el – mondta, hangsúlyozva, hogy a járvány jelenlegi szakaszában ezekre még nincs szükség.

FFP3-as maszkra csak akkor van szükségük az egészségügyi dolgozóknak, ha igazoltan koronavírusos beteget látnak el, vagy ha olyan beavatkozást végeznek, amely aeroszol-képződéssel jár – válaszolta a védőeszközök hiányát firtató felvetésre Müller Cecília. Folyamatos a gyártás, az alapanyagok már beérkeztek az országba, és további szállítmányokat is várnak. Lakatos Tibor ezt azzal egészítette ki, hogy szombaton érkeznek a sebészeti maszkok előállításához szükséges alapanyagok, és a fejlesztések nyomán a büntetés-végrehajtási intézetekben magasabb védőképességű eszközök gyártását is el tudják kezdeni.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés