hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Gulyás: az operatív törzs tesz pontot a maszkvita végére – Müller Cecília: Az utolsó órában vagyunk!

A koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében telt a szerdai kormányülés, az ország jó állapotban készen áll a járvány miatti kihívásokra – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Európán belül Magyarország a kevésbé fertőzött országok közé tartozik, bár egyelőre a szakemberek is csak találgatják, mekkora a látencia. A becslések szerint 10-15-szörös lehet a betegek száma, hiszen a fertőzöttek 80 százalékánál a COVID-19 nem, vagy csak igen enyhe panaszokat okoz, így sokan nem fordulnak orvoshoz sem – mondta összefoglalójában Gulyás Gergely, hozzátéve azonban, hogy a fertőzés egyértelműen terjed, a következő napokban ugrásszerűen meg fog nőni a betegek száma. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország – más államokkal szemben – sokkal korábban vezetett be a járvány lassulását célzó intézkedéseket.

Önkéntesség akciócsoportot hozott létre tegnap Orbán Viktor miniszterelnök, amelynek vezetésével Révész Máriusz miniszterelnöki biztost bízta meg. Bár a kormány minden forrást biztosít a védekezéshez, ám számtalan felajánlás érkezik például digitális eszközökben, önkéntes munkában segítségként, ezek összefogása, koordinációja lesz az új akciócsoport feladata. Megemlítette azt is, hogy tegnap este a hét parlamenti párt egyeztetésén a kormány kérte a veszélyhelyzet további meghosszabbítását, amiről jövő hét elején döntenek majd a képviselők annak érdekében, hogy a kormány a védekezéshez szükséges valamennyi intézkedést meg tudja tenni. Gulyás Gergely elmondta azt is, bízik abban, hogy az Országgyűlés határozatképessége megmarad, bár nem tudható, hogy meddig tartható fent.

A veszélyhelyzet során az egészségügyi ellátás biztosításáért sokat tesznek a magánszolgáltatók is, a kabinetminiszter kiemelte a Budai Egészségközpontot, amely 50 lélegeztetőgéppel és 150 ággyal áll készenlétben a betegek fogadására.

A kormányzati géppark is munkába áll

Ahogy a kormány hozzájut a szükséges eszközökhöz, a meghatározott sorrendben tudja eljuttatni azokat az orvosoknak, az ellátásban résztvevő egészségügyieknek – válaszolta kérdésre Gulyás Gergely, aki szerint a sima sebészi maszk is 80 százalékban eredményes a fertőzés elleni védekezésben. A jelenleg rendelkezésre álló készleteket jócskán meghaladó – milliós – számú készlet érkezik Kínából, és minden védőeszköz kiosztásánál prioritást élveznek az egészségügyiek – közölte a miniszter, de ugyanakkor azt is, hogy idehaza is igyekeznek előállítani olyan eszközöket, berendezéseket és gépeket, amelyek a jövőben hiányozhatnak az ellátásból. Hozzátette azt is, hogy jelenleg a világban a kereskedelem inkább a szabadrabláshoz hasonlít. Problémákat okoz a logisztika is, ám az egészségügyi védőfelszerelések hazaszállításban a kormányzati gépparkot szándékozik használni a kormány.

Az operatív törzs feladatul kapta, hogy tegyen rendet maszk-vitában, és határozza meg, hogy az egészségügyi ellátórendszerben kik az első, második és harmadik szintű veszélyeztetettek – folytatta a politikus, hozzátéve, a frontvonalba a kórházban dolgozók és a fogorvosok vannak. Elismerve, hogy a vírus elleni védekezésben legnagyobb biztonságot nyújtó FFP-3 maszkból van a legkevesebb, ebből eddig 1920 darabot adtak ki a háziorvosoknak. A teljes maszk- készlet jelenleg 79 ezer darab, FFP-2-es típusú védőeszközből 5 ezer darabot osztottak ki. A háziorvosok a rendelkezésükre bocsátott sebészeti maszkok jelentős részét eleinte nem vették fel, az utóbbi napokban élénkült meg a kereslet, de megyére lebontva figyelik, mennyit szállítottak ki a védőfelszerelésből, és ebből mennyit vettek át a praxisok.

Bérpótlék, gyorsteszt, hiányzó adatok

Ismeri a kormány az ágazatban dolgozók helyzetét, minden téren értékeli a munkájukat, és minden támogatást megérdemelnek. Amint őket érintő kormánydöntés születik, arról haladéktalan tájékoztatást adnak – így reflektált Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy kapnak-e bérpótlékot az egészségügyben dolgozók, illetve kompenzálják-e az ellátásban önkéntesen résztvevőket. Hangsúlyozta, hogy mindannyiunk érdeke, hogy rendelkezésre álljon az egészségügyben a kellő számú munkavállaló, ezért is vonták be az ellátásba például az orvostanhallgatókat is.

A jelenlegi helyzet indokolja a vírustesztek számának növelését a kabinetminiszter szerint, így ő minden olyan újítást támogat, ami ezt lehetővé teszi. Bár a gyorstesztek csak 50-60-70 százalékos bizonyosságot adnak, mégis fontos a használatuk, mert a nagy számok törvénye alapján segítségükkel kimutatható a fertőzöttség aránya. Az operatív törzs feladata olyan eljárások meghonosítása, ami könnyebb, gyorsabb és olcsóbb tesztelést tesz lehetővé – hangsúlyozta a politikus.

A pánikot igyekeznek elkerülni azzal hogy nem közölnek területi és életkori adatokat a fertőzöttekről – derült ki Gulyás Gergely szavaiból, aki szerint több ezerszer elmondták már, hogy a járvány az egész ország területét érinti, és hogy több megyében is előfordultak megbetegedések. Úgy vélte, ezért a vidékiek sem ringathatják magukat abba a hamis elképzelésbe, hogy csak Budapestet érinti a koronavírus-járvány.

Általános gyógyszerhiány nincs, extrém árak vannak a patikákban

Bár a patikusok panaszkodtak, hogy kifogytak a gyógyszerekből, Gulyás Gergely szerint nincs gyógyszerhiány, bár van néhány készítmény, amely néhány patikában nem kapható. A miniszter szerint ezt a tranzitforgalmat akadályozó események okozzák, amint a határokon csökken a nyomás a hazafelé tartó vendégmunkások átengedése nyomán, ez a probléma megoldódik. Hozzátette azonban, hogy egyes termékeknél a felvásárlási láz miatt van hiány, és megjegyezte, hogy előfordulhat, hogy lesznek vásárlási korlátozások bizonyos készítmények esetében.

A 3000-30.000-szeres áremelkedés a gyógyszertárakban nincs rendben, még akkor sem, ha a világpiacon emelkedik egyes készítmények vagy alapanyagok ára – számolt be az elképesztő patikai áremelkedésekről a miniszter, aki jelezte, vizsgálni fogják ezeket az extrém eseteket.

Időnként győznek a politikai döntések, szabadult a zár alól a belügyminiszter

Néhány esetben felülbírálta a kormány az operatív törzs javaslatait, például a házi karantén lehetőségének kiterjesztésétől ódzkodott a törzs – mondta el újságírói kérdésre a politikus. Az egészségügyi reform elmaradását firtató kérdésre azt mondta, a háttérmunkálatok zajlanak, de a kormány által korábban jóváhagyott átalakítási folyamatot most nem tudják elkezdeni.

Pintér Sándor belügyminiszter elhagyhatta a házi karantént, miután a második virológiai vizsgálat is negatívnak bizonyult nála. A miniszternek azért nem kellett két hétig zárlat alatt maradnia, mint másoknak, „mert az operatív törzset valakinek irányítania kell” – indokolt Gulyás Gergely, aki a Kormányinfón megerősítette: egyelőre nem tervezik kijárási tilalom elrendelését.

Az utolsó órákban vagyunk, hogy átlépjünk a tömeges megbetegedések szakaszába

Bár újabb haláleset nem történt, de – az enyhe tüneteket produkáló fertőzöttek mellett – hat súlyos állapotú beteg van a Dél-pesti Centrumkórházban (DPC) – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szokásos, délutáni tájékoztatóján.

Új eljárásrend lép életbe. Lehetőség lesz arra, hogy miután a páciens telefonon értesítette háziorvosát, aki egy központilag biztosított csekklista segítségével állapítja meg, hogy fennáll-e nála a fertőződés gyanúja, az Országos Mentőszolgálat segítségével a beteg otthonában történjen meg a mintavétel – ismertette a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője, jelezve, már folyamatban van az ehhez szükséges mintavételi eszközök kiszállítása a mentőállomásokra. A gyanús, vagy enyhe tünetekkel rendelkező személyeket nem kell a fertőző osztályokra szállítani, csak a minta utazik. A páciens mindaddig a gyanús besorolás alá esik, amíg a laborvizsgálat nem igazolja a fertőzöttség fennállását. Azokat, akiknél súlyos klinikai tüneteket tapasztalnak, a mentők a DPC-be, a megyei kórházak infektológiai osztályaira, vagy a jelenleg rendelkezésre álló öt járványkórház valamelyikébe szállítják – folytatta a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy ezen kijelölt intézmények köre folyamatosan bővül. Elmondta azt is, hogy a súlyos állapotú betegek intenzív ellátásra, vagy akár lélegeztetésre is szorulnak.

Az igazolt, de csak ez enyhe panaszokkal diagnosztizált, így saját otthonukban zár alá vett betegeknek el kell különülniük a családtagjaiktól, hogy mást ne fertőzzenek meg. A fertőzött személynek így vagy egy másik ingatlanban kell eltölteni a karantén-időt, amennyiben ilyen nem áll rendelkezésre, biztosított az intézményi elhelyezés.

Az utolsó órákban vagyunk azelőtt, hogy átlépjünk a tömeges fertőzések szakaszába – figyelmeztetett a tisztifőorvos. Bár vannak modellszámítások, hogy ez mikor következik be, pontosan nem tudhatjuk, ám mindent el kell követni annak érdekében, hogy elodázzuk. Ebben – a hatóságok és az egészségügyiek mellett – óriási felelőssége van minden magyar állampolgárnak. Nyomatékosan felszólította a tisztifőorvos az időseket arra, hogy ne menjenek közösségbe, sem a háziorvosukhoz, a jelenlegi helyzetben semmiféle fegyelmezetlenséget nem tud elfogadni – szögezte le a tisztifőorvos.

Az operatív törzs mai ülésen ismét áttekintették a rendelkezésre álló kórházi kapacitásokat annak érdekében, hogy mindenki, aki orvosi segítségre szorul, megfelelő ellátásban részesüljön – számolt be a grémium ügyeleti vezetője délutáni sajtótájékoztatóján. Továbbra sem tervezi a kormány, és nem tett javaslatot kijárási tilalom bevezetésére, városok, területek lezárására az operatív törzs. A házi karantén szabályainak betartását szigorúan ellenőrzik, eddig közel 9 ezer kontroll történt.

Új felületen keresztül, online tehetik fel a kérdéseiket az újságírók az operatív törzs sajtótájékoztatóin, amelyeket ezután virtuális csatornán közvetítenek majd – jelentette be Kovács Zoltán államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője a sajtótájékoztatón.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink