hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Horváth Ildikó: lenne esély lassítani a járvány terjedését, ha az emberek felelősen viselkednek

Mobil mintavevő pontokat állítanak fel országszerte (Bővítve: Horváth Ildikó...)

Két súlyos állapotú beteget lélegeztetnek a László kórházban, ugyanakkor döntő áttörést értek el a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában – jelentette be Müller Cecília tisztifőorvos.

A Magyarországon elsőként az NNK laboratóriumában dr. Kis Zoltán virológus vezetésével sikerült izolálni az új koronavírust – jelentette be Müller Cecília ma délután, az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatóján. A hír azért is örömteli, mert ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcina fejlesztésére, vírusellenes szerek vizsgálatára, a vírus működésének jobb megismerésére. A jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel az NNK laboratóriuma rövid időn belül elérhetővé teszi a vírus élő, illetve nem élő formáját mind hazai mind nemzetközi kutatócsoportok számára. Az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának kutatói az egyetlenek Magyarországon, akik tapasztalattal rendelkeznek a veszélyes koronavírusokkal kapcsolatban, és részt vettek a SARS és SARS-2 vírussal történő laboratóriumi munkában. Elmondta azt is, hogy tesztelnek egy vírusellenes szert is, így „állnak elébe” annak a virológusokból álló kutatócsoportnak, amelyet a napokban állított fel Orbán Viktor miniszterelnök – mondta a tisztifőorvos. Később, kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a gyógyszer- és/vagy vakcina-fejlesztés egy-másfél évet, vagy akár annál többet is igénybe vehet.

Mobil mintavevő egységek felállítását tervezik országszerte, ezzel könnyítve, gyorsítva a mintavételt, és növelve a laboratóriumi vizsgálatok számát – mondta ugyancsak újságírói kérdésre Müller Cecília. A hálózat kiépítésében elsősorban az Országos Mentőszolgálatra támaszkodnak, de párhuzamosan bővítik a lehetőségeket a mobil mintavevő egységeket illetően. Korábban már megrendelték, és ezen a héten meg is érkeznek a vírustesztek, ennek nyomán bővülhet a vizsgált személyek száma.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdik tömegesen tesztelni a lakosságot, illetve, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra, hogy mely megyék és milyen mértékben érintettek a járvánnyal, hol alakultak vagy alakulhatnak ki gócpontok, a tisztifőorvos úgy reflektált: szélesítik a vizsgálatok körét, az NNK tudja, hogy hol vannak a fertőzöttek, akiket vizsgálnak is. „Nem riogatni, hanem megelőzni szeretnénk – mondta –, a pandémia lecsengése után rendelkezésre állnak majd az anonimizált adatok.

A COVID-19-cel összefüggő megbetegedés miatt ketten vannak súlyos állapotban, egyelőre tehát kevés lélegeztetett beteg. Jelenleg bőségesen rendelkezésre áll lélegeztetőgép, a jelenlegi, kétezer darabos eszközállomány mellé továbbiak beszerzése is folyamatban van – fejtette ki kérdésre válaszolva Müller Cecília.

Daganatos betegek ellátása nem függeszthető fel, mert az állapotromláshoz vezet – szögezte le a tisztifőorvos, hozzátéve, ha valakivel mégis előfordulna ilyesmi, tegyen panaszt az NNK-nál. Hangsúlyozta: kizárólag az elektív műtétek maradhatnak el a kórházakban.

Szinte mindent megfogadtak abból a javaslatcsomagból, amelyet a Magyar Orvosi Kamara állított össze az operatív törzs számára – folytatta kérdésre a tisztifőorvos. – A kapcsolat jó a hivatásrend vezetésével és Kincses Gyulával ugyanúgy, ahogyan más szakmai szervezetekkel is, amelyek javaslataira ugyancsak nyitottak, mert „ezt a küzdelmet csakis együtt tudjuk megharcolni”.

NNK GYIK* – védőoltásokról, sportról, apás szülésről

Az életkorhoz kötött, kötelező védőoltások beadása nem halasztódik, az egészséges csecsemők és kisgyermekek a vakcinákat megkapják a háziorvosoknál – nyitotta Müller Cecília az NNK-hoz befutó, gyakran ismételt kérdések megválaszolását. Készülnek viszont a kampányoltások átszervezésére, tekintettel arra, hogy bezártak az iskolák. A kötelezően felajánlandó oltások (pl. HPV) néhány hónapos csúszásával semmilyen hátrányt, károsodást nem szenvednek a gyermekek – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

A MedicalOnline-nak egyébként egy oltási szakértő ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a kötelező védőoltások elmaradásával azt kockáztatnánk, hogy a jelenlegi helyzetben más fertőző betegségek is felüthetik a fejüket – a szomszédos országokban még mindig vannak kanyarós esetek –, és a COVID-19 járvány semmilyen módon nincs kapcsolatban sem hatással az oltási rendre. Egyébként éppen a napokban jelent meg szakmai ajánlás, amelyet a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága készített a Vakcina Tanácsadó Testület szakmai egyetértésével a csecsemőkori rutin oltások beadásáról COVID-19 pandémia idején.

Az NNK-hoz érkező gyakori kérdések között szerepelnek még a sportolással, a kirándulással, és az apás szüléssel kapcsolatos kérdések is – folytatta a sajtótájékoztatón Müller Cecília. Válaszaiban kifejtette, a szabadban végzett sporttevékenységnek ugyanúgy nincs ellenjavallata, mint a sétának vagy kirándulásnak, csak ezt ne csoportosan végezzék az emberek. Az apás szülés lehetőségét törvény garantálja, ha a hozzátartozó egészséges, és semmilyen tünete nincs, a megfelelő védőfelszerelésben támogatást nyújthat az anyának vajúdás közben.

A következő napokban megtöbbszöröződhet a fertőzések száma, egy beteg ugyanis 2-3 másiknak adja át a koronavírus-fertőzést – mondta még összefoglalójában a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy a járvány terjedésének megfelelően alakítják át az egészségügyi rendszert, készülve a súlyosabb megbetegedések ellátására. Ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a hetven év felettiek mindenképpen maradjanak otthon, a közösségi tereket ne látogassák, számukra ez jelenti a legfőbb védelmet.

 *Gyakran Ismételt Kérdések

Nem tesztelik az országgyűlési képviselőket

Új szakaszába lépett a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés, megjelent a Magyar Közlönyben a 46/2020-as kormányrendelet, amely a tegnap bejelentett szigorú intézkedések hatálybalépését jelenti. Ezt már az operatív törzs ügyeleti vezetője jelentette be, jelezve azt is, hogy a szabályszegők ötezertől 500 ezer forintos büntetéssel szankcionálhatók; velük szemben a rendőrség intézkedik.

Nemcsak a vírus, hanem a csalók és nyerészkedők is veszélyeztetik az időseket – hívta fel a figyelmet az ezredes, és elmondta, hogy ezek a személyek fertőtlenítőszereket és fertőtlenítő takarítást kínálva keresik fel az idős embereket.

Általános vírusvizsgálat az országgyűlési képviselőknél sem lesz, a parlament pedig, mint a demokratikus intézményrendszer egyik eleme maga dönt arról, hogy meddig ülésezik – válaszolt az ügyeleti vezető arra a felvetésre, hogy a jelenlegi szabályok szerint az üléseket sem lehetne megtartani.

Negyvenöt egészésgügyi dolgozó van karanténban

A cél lassítani a járvány terjedését, és ha az emberek felelősen viselkednek, akkor van erre esély – közölte az egészségügyért felelős államtitkár az MTI tudósítása szerint a parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén. Horváth Ildikó arról is beszámolt, hogy a Dél-pesti Centrumkórház Szent László telephelyén kívül több kórházat járványkórházzá alakítanak a koronavírus-járvány miatt. A Kiskunhalason épülő mobil karanténkórház és a fővárosi intézmény mellett a kiskunhalasi kórház tömbjét is kijelölték erre, továbbá Ajkán, Szekszárdon és Miskolcon lesz ilyen intézmény.

Az államtitkár szerint a magyar kormány időben lépett, az intézkedések célja lassítani a járvány terjedését, és ha az emberek közreműködnek, felelősen viselkednek, betartják a hozott intézkedéseket, akkor van erre esély.

A 65 év feletti háziorvosok nem fognak részt venni a közvetlen betegellátásban, úgy kell szervezni a munkát, hogy a fiatal orvoskollégákat fogják a betegekhez irányítani. A nem sürgős műtétek elhalasztásáról már született döntés, és elkezdték az egészségügyi végzettségűek vagy annak tanuló önkéntesek toborzását. Megváltoztak a receptkiadás feltételei, a szakvizsgák halaszthatóak lesznek.

Elmondta, rengeteg beszerzés van folyamatban védőeszközből és lélegeztetőgépekből, ezekre és a már meglévőkre stratégiai készletekként kell tekinteni, oda kell azokat majd helyezni, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Ezenkívül aki ismeretlen okból tüdőgyulladásban szenved, azt a protokoll szerint koronavírusra tesztelik. Horváth Ildikó beszámolt arról is, hogy átalakították a laborhálózatot, az NNK laboratóriumán kívül hét laboratórium is közreműködik a vizsgálatokban, és a Korányi kórház is készül az intenzív ellátásra szoruló betegek fogadására.

Jelen állás szerint 45 egészségügyi dolgozó van karanténban  ismertette.

Képviselői kérdésre elmondta, a nemzetközi szakértők szerit az országok lakosságának 50-70 százaléka megfertőződik. Az államtitkár jelezte: sok "importált" koronavírusos betegre számítanak. Mint mondta, úgy készülnek, hogy Magyarországon is megtörténhet az, ami Ausztriában, ahol egy hét alatt a több tízes esetszámból ezres betegszám lett.

Surján Orsolya helyettes tisztifőorvos elmondta, hogy a járványra tekintettel változtak az eljárásrendek. A leglényegesebb változásokat ismertetve elmondta, ezentúl aki nem igényel kórházi ellátást, maradhat otthonában, akkor is, ha tüneteket mutat. A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban mobil mintavevő egységeket hoznak létre az Országos Mentőszolgálattal együttműködve, és mostantól a súlyos, ismeretlen eredetű tüdőgyulladásban szenvedőknél elvégzik a laborvizsgálatot, már nem nézik az utazási előzményt.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, MTI)
hirdetés

Könyveink