2024. április. 19., péntek - Emma.

Oltás a praxisokban: csak alkalmazási előirattal!

A háziorvosok is nehezen követik, hogy mikor mi történik az oltásokkal kapcsolatban, hangzott el a Háziorvosok Online Szervezetének (HAOSZ) minapi webinárján.

A nehézségeket az okozza, hogy a gyártóktól nem azok a tételek érkeznek, amelyek a szerződésekben szerepelnek – mondta a háziorvosokat érintő aktuális kérdésekkel foglalkozó online fórumon Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) Alapellátásfejlesztési Igazgatóságának vezetője. Nehéz a csúszásokat szervezéssel és logisztikával lekövetni, különösen a speciális tárolást igénylő készítmények esetében, mint a Szputnyik V vagy a Pfizer-BioNTech oltóanyaga. Egyszerűbb kezelni azokat a készítményeket, amelyeket elég egyszerű hűtőben tartani, ám ilyen szer az idősek oltására egyelőre nemigen áll rendelkezésre.

A megyei kollegiális vezetők hiánya a vakcináció megszervezésében is problémát okoz, egyszerűbb a koordináció ott, ahol ezek a kollégák már dolgoznak – jegyezte meg Békássy Szabolcs, a HAOSZ alapítója, országos háziorvosi kollegiális vezető. (Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Budapesten a megyei kollegiális vezetőket még mindig nem sikerült kinevezni, és nincsen országos fogorvos kollegiális vezető sem; a területi kollegiális vezetők választását már többször elhalasztották, és továbbra sem tudni annak várható időpontjáról.)

Elmondta azt is, feszes határidővel konkrét feladatok érkeztek a praxisokhoz, és míg a háziorvosok elfogadták az operatív törzs döntését, hogy részt kell venniük az oltási feladatokban, ám abban már megoszlanak a vélemények, hogy az erre kijelölt rendelők alkalmasak-e arra, hogy ott az oltási tevékenységet „nagy fordulatszámon” végezzék. Követhetetlenül gyorsak a változások az oltási rendben, emberfeletti munkát végeztek a kollégák, ám még így sem tudtak maradéktalanul megfelelni az elvárásoknak – jelezte a kollegiális vezető.

Ha nagyobb mennyiségben érkeznek majd oltóanyagok az országba, és hétvégenként is vakcinázniuk kell a háziorvosoknak, annak az anyagi feltételeit is meg kell teremteni – hívta fel a figyelmet Békássy Szabolcs. Egyúttal beszámolt arról is, hogy ezt az igényt már előterjesztették az oltási munkacsoportnak, amely azt jóváhagyólag az operatív törzshöz továbbította.

Csak olyan vakcinákat szabad az oltópontokra rendelni, amelyeknek hivatalos alkalmazási előirata és engedélye van, mert csak ezek megléte esetén mentesül az egészségügyi szolgáltató a felelősség alól, ha mellékhatásokból eredő probléma adódik a szer használata során – hangsúlyozta Végvári Tamás, az OKFŐ Alapellátásfejlesztési Igazgatóság Praxiskoordinációs és Nyilvántartási Főosztályának vezetője.

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni, ezen a napon érkezett vakcináinak egyikét mutatják a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti logisztikai központjában 2021. február 16-án. Az első szállítmányban 550 ezer vakcina érkezett Kínából. MTI/Mónus Márton
A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni, ezen a napon érkezett vakcináinak egyikét mutatják a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti logisztikai központjában 2021. február 16-án. Az első szállítmányban 550 ezer vakcina érkezett Kínából. MTI/Mónus Márton

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés