2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Gulyás Gergely reméli, felelősségteljesebbek az orvosok, mint a kamarájuk

A praxisközösségek működéséről szóló kormányrendelet megjelenését február közepére ígérte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A kormány két lépcsőben lát lehetőséget a korlátozások feloldására, március 1-jétől és április 1-től (vagy 3-ától) részleges nyitást tervez a kabinet, azonban ezt megelőzően kikérik az állampolgárok véleményét is a járványkezelésről. Ezért online nemzeti konzultáció indul a február 15-ei héten. Az eredmények tükrében a magyarok többségének támogatását bíró intézkedésekről dönt majd a kormány a járványügyi korlátozások enyhítése során. Erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be, felidézve a szerdai kormányülésen történteket, ahol az aktuális járványhelyzet értékelését követően megállapították, hogy hazánkban a járvány egyértelműen lefelé futó tendenciát mutatott az előző hét végéig, ám azóta stagnál. Ennek a szakemberek szerint az az oka, hogy a koronavírus mutáns változata 50 százalékkal gyorsabban terjed – mondta a politikus, hozzátéve, egyelőre még reménykednek abban, hogy a védekezés szabályainak betartásával és a korlátozások fenntartásával elkerülhető lesz Magyarországon a járvány harmadik hulláma, amelyre leginkább a lassú vakcina szállítás miatt számítanak.

Az oltások most a regisztráció, az életkor és a krónikus betegségek figyelembevételével zajlik – folytatta a beszámolót a kabinetminiszter, aki jó esélyt lát arra, hogy az Európai Unión kívülről beszerzett vakcináknak köszönhetően februárban és márciusban nagyobb arányban olthatják be a lakosságot. Felhívta a figyelmet az oltási rend betartására, amelyet az operatív törzs is felügyel.

Az oltásokat a háziorvosok, orvosok, ápolók adják be a háziorvosi rendelőkben, a járóbeteg-szakellátó intézményekben és a kórházakban – fejtette ki Gulyás Gergely. Hozzátette azt is, hogy nem akarják teljesen megköti az alapellátó orvosok kezét, így ők ítélhetik meg, hogy egy 85 éves egészséges, vagy egy 82 éves, több krónikus betegséggel rendelkező páciensnek van nagyobb szüksége a vakcinára. A jövő hét végéig a 82 év feletti, regisztrált idősek kapják meg az oltást, a tervek szerint márciusig végeznek a 60 év felettiek immunizálásával. Amennyiben ez teljesül, az Európai Unión belül hazánk lesz a leggyorsabban oltó ország – szögezte le a politikus. Hangsúlyozta, hogy az oltóanyagok behozatalhoz szükséges engedélyezési folyamatokat ugyan egyszerűsítették, de az érkező készleteket biztonsági szempontból ellenőrzik az illetékes hatóságok. Indult vizsgálat jogosulatlan oltás miatt – árulta el később Gulyás, de jelezte azt is, hogy csak annak lezárása után nyújtanak erről bővebb tájékoztatást.

Hamarosan az oltópontokon a Szputnyik V

Az ötmillió ampulla kínai vakcina – amely 2,5 millió ember beoltására elegendő – több turnusban érkezik az országba. Februárban, márciusban és áprilisban is 250 ezer fő immunizáláshoz elegendő készítmény szállítását ígérte az ázsiai ország, a fennmaradó készlet pedig májusban érkezik – fejtette ki a kabinetminiszter, aki szerint, ha Kína tartja az ütemtervet, realitássá válhat, hogy két nap alatt egymillió magyar jusson biztonságos és hatékony oltóanyaghoz. Ismét hangsúlyozta, hogy mindenki dönthet arról, hogy felveszi-e az oltást, ahogyan választani is lehet majd a vakcinák közül is.

Nem árult el viszont újabb részleteket a miniszter az immunizálást igazoló plasztikkártyáról, arról mindössze annyit mondott: lesz ilyen, de nem feltétlenül az oltottságot, hanem a védettséget fogja igazolni.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy társadalombiztosítási jogviszonnyal nem rendelkező személyek kaphatnak-e COVID-vakcinát, Gulyás Gergely kifejtette, hogy 4,48 millióan fizetnek járulékot, ebből működtetik az egészségügyet. Sürgősségi ellátásban mindenki részesül, azonban az, aki nem fizet, egyéb ellátásban nem részesül, és nem teheti meg, hogy másokkal fizetteti meg. Hozzátette azt is, hogy ebben a körben sokan önként mondtak le a magyar ellátásról, mert külföldön állnak biztosítási jogviszonyban. (A miniszter érdemben a kérdésre nem válaszolt, de az Emmi minapi közleményéből az derült ki, hogy azok is megkapják ingyen az oltást, akik kiesnek a biztosítási rendszerből.)

Nincs fecskendőhiány – szögezte le kérdésre válaszolva a miniszter, ám arról, hogy előfordulhat-e ilyen Magyarországon is, nem beszélt.

Kiderült egyébként, hogy a napokban megkezdődhet az oltás a Szputnyik V vakcinával, mert hamarosan lejár az a két hét, ami alatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megvizsgálja azt – jelentette a miniszter, hozzátéve azt is, annak beadásánál az általános szabályok szerint kell eljárni, hiszen ez is mRNS vakcina, érdemi különbség a Pfizer és e között nincs.

Keleten is tájékozódjon az orvosi kamara!

Remélem, az orvosok felelősségteljesebb magatartás tanúsítanak, mint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ebben az ügyben – folytatta az újságírói kérdések megválaszolásával a politikus. Ezt annak kapcsán fejtette ki, hogy a kamara az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatójához fordult, azt kérve, hogy a hatóság honlapján mielőbb tegyék közzé az orosz és a kínai vakcina alkalmazási előiratát, mert ennek hiányában nem tudják tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáiknak a készítmények beadását.

A kormány követte a MOK javaslatait az egészségügy átalakítása során, és elfogadta a kamara orvosi bértábláját is,  azonban ebben az ügyben nem ért egyet a szervezettel, ugyanis a kínai vakcinával több mint húszmillió embert oltottak be világszerte, köztük a Vajdaságban élő magyarokat is, akik így már – mindössze néhány kilométerre országunk határaitól – védettséget élveznek a koronavírussal szemben.

Ha már keleti irányban nem tájékozódik a MOK, legalább nyugat felé tegye meg – javasolta a miniszter, kiemelve, hogy például a Szputnyik V vakcináról a legnagyobb szakmai elismeréssel szólnak például a német sajtóban is.

Szóba került az orvosi kamara egy, az új jogállási törvénnyel kapcsolatban feltett kérdés nyomán is, amelynek egyes rendelkezései alól mentesülnek a szülész-nőgyógyászok. Míg a MOK véleménye az, hogy nem indokolt a különbségtétel, Gulyás Gergely személyes véleménye szerint viszont indokolt, mert a terhes nők esetében nem szokványos orvosi tevékenységről volt szó, hanem a szülő nőről, így ebben az esetben érdemes speciális szabályokat elfogadni. A miniszter hangsúlyozta azonban, hogy ebben az ügyben nincs kormánydöntés, de reméli, hogy a kamarával történő további egyeztetések nyomán olyan szabályozás születik, amely a szülő nők és az orvosszakmai szervezetek számára is elfogadható lesz.

Áprilisban, visszamenőleg folyósítják a bérkülönbözetet a praxisoknak

A háziorvosok és alapellátó fogorvosok béremelését firtató kérdésre válaszolva Gulyás Gergely jelezte, február közepére készülhet el a praxisközösségek működését és a fizetési többlet kiutalását szabályozó rendelet. Erről több ízben a kormány több tagja is egyeztetett a háziorvosi érdekképviseleti szervezetekkel. Mint mondta, a kiegészítéseket áprilisban folyósítják majd, januárig visszamenőleg.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés