2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.

Nem zökkenőmentes a felkészülés az alapellátásban az oltásra

Nem kapták meg levélben a „kiválasztottak” listáját a háziorvosok, maguknak kellett utánajárniuk, kit is kellene beoltaniuk, írja a Népszava.

A Népszava információi szerint meglehetősen lassan, akadozva jutnak információhoz a háziorvosok és így az oltatásra várók. Olyannyira, hogy a háziorvosok egy része már az oltandó páciensek listáját is hiába várta, noha korábban megígérték azt minden praxisnak. A kormányzati apparátus a jelek szerint egyelőre a viszonylag kevés vakcina elosztásával sem boldogul.

Borsodban a háziorvosok a kormányhivatal tisztiorvosától kértek segítséget, kit is kellene oltaniuk, de az illetékes sem rendelkezett erről információval. Később aztán az egyik háziorvos addig kutakodott a világhálón, mígnem rátalált a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján a változásjelentések közé eldugva egy furcsa fájlra. Nos, ez volt az ő listája. A háziorvos tájékoztatta a lista megtalálásáról a tisztiorvost, aki aztán már mint hivatalos tájékoztatást küldte körbe a hozzátartozó praxisoknak az internetese elérési útvonalat.

A lap forrásai szerint több helyen a nehezen megtalált listák is zavart keltettek. Volt ugyanis, ahol csak néhány embert, másutt több tucat pácienst jelöltek meg oltandóként. Utóbbi esetekben elbizonytalanodott az orvosok egy része, hiszen nem tudták, ki választja ki a hozzá sorolt 60-70 emberből azt a 16-ot, akit most csütörtöktől oltani kell. Tíz-tíz ember az adott praxisban, és minden körzetből hat-hat páciens a megyei vagy városi kórházi oltópontokon kapja meg a vakcinát.

Komáromi Zoltán budai háziorvosnak 155 olyan páciense van, akinek a kormányzati prioritási lista szerint meg kellene kapnia az oltást. Ám az ő listájára is 66 ember került. Nála több mint 40 reklamált, mert nem is szerepel az oltandók között, pedig valamennyien regisztráltak a kormányzati honlapon az oltásra. Mint azt elmondta, ő mind a tíz oltandó páciensét személyesen hívta fel telefonon, elmondta nekik, hogy elvben péntek délelőtt megkaphatják az oltást. Pontos időpontot azonban nem tudott adni, mert még nincs nála az oltóanyag.

Egy dunántúli háziorvost is elbizonytalanított az, hogy a neki szóló, 22 pácienst tartalmazó listából kit, melyik hat embert utaztassa az oltópontra. Az érintettek valamennyien járóképesek, akit viszont elküld az oltópontra, azzal „ki lesz tolva”, hiszen rámegy az egész napja a félórás programra.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleménye a Népszava cikkével kapcsolatban

A NEAK közleményben reagált a Népszava cikkére, amelyben azt írják, a háziorvosok minden szükséges tájékoztatást megkaptak és megkapnak a regisztrált legidősebbek oltásával kapcsolatban, ezt igazolja az is, hogy a háziorvosok döntő többsége rendben felkészült az oltásra. 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően auditált, többszörösen titkosított csatornán, az úgynevezett eJelentés programon keresztül kommunikál a háziorvosokkal a TAJ szintű adatok tekintetében. A háziorvosok jól ismerik ezt a hosszú évek óta működő rendszert, hisz havonta több alkalommal is használják a kétirányú kommunikációhoz. 

A NEAK által kiküldött tájékoztató levél részletes javasoltakkal és meghatározott oltásszervezési folyamattal kívánta segíteni a háziorvosok példaértékű munkáját. 

Amennyiben egy háziorvosnak kérdése merülne fel az oltandó páciensek listájával, vagy bármilyen egyéb, a hatáskörünkbe tartozó kérdéssel kapcsolatban, kérjük, forduljon a NEAK munkatársaihoz – áll a közleményben.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés