hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A fővárosban kezdődik a Szputnyik V vakcinával az oltás

A fővárosban kezdődik az orosz Szputnyik V vakcinával az oltás, közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Müller Cecília elmondta: 560 fővárosi háziorvost kérnek arra, hogy válasszanak ki praxisukban öt embert, aki az oltópontokon kapja meg a Szputnyik V oltóanyagot.  A vakcinából 2800 adag áll rendelkezésre, és krónikus betegséggel nem rendelkezők kaphatják meg.

Ismertette: a héten a háziorvosok is olthatnak a Pfizer oltóanyaggal, amelyből kedden 85 410 adag érkezik Magyarországra, míg a Moderna vakcinájából 21 600 adag érkezése várható csütörtökön. Közlése szerint szintén a háziorvosoknál kezdődik a 18 és 60 év közötti korosztály krónikus betegséggel rendelkező tagjainak oltása az Astra-Zeneca oltóanyaggal.

MTI / Czeglédi Zsolt
MTI / Czeglédi Zsolt

A korábban kialakított óvintézkedések mellett a tavaszi érettségi vizsgák írásbeli és szóbeli részei is biztonsággal megtarthatók lesznek, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán emlékeztetett: a vizsgákat 2020 őszén is sikerült problémamentesen megszervezni több tízezer tanuló számára.

"Egy teremben legfeljebb tíz fő jelenlétében az írásbeli vizsgák biztonságosan lebonyolíthatók, a szóbeli vizsgák pedig ugyancsak kellő távolságtartás mellett megszervezhetők", fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte, tavaly tavasszal csaknem 80 ezer, ősszel 30 ezer tanuló érettségizett le úgy, hogy sehol nem alakult ki fertőző góc, és a vizsgákon az elmúlt évek átlagának megfelelő eredmények születtek.

*

Elkezdődött az AstraZeneca oltóanyagok kiszállítása a megyei kormányhivatalokhoz, hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. A közmédia információi szerint az AstraZeneca oltóanyagait a kormányhivatalokba szállítják, és onnan viszik majd a háziorvosokhoz. Ezzel a 18-60 év közti krónikus betegek oltása kezdődik meg, a rendelkezésre álló vakcina 20 400 embernek elegendő. Közölték: Magyarország 6,5 millió adagot kötött le a brit-svéd vakcinából. A közmédia információi szerint most országszerte 2040 háziorvosi praxis kapja meg az AstraZeneca vakcinát. Eddig egy, 20 400 ember beoltására elegendő szállítmány érkezett a brit-svéd készítményből, és csütörtökre további, 22 800 ember számára elég adagot várnak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink