2020. augusztus. 13., csütörtök - Ipoly.
hirdetés
hirdetés

„Oké, megcsináljuk”

Sehol nem vállalták a bangladesi sziámi ikerpár szétválasztását, kivéve egy magyar orvos csapatot. Az ATV Start vendége volt Csókay András.

hirdetés

Dr. Csókay András, dr. Pataki Gergely és dr. Hudák István vállalkozott egyedül erre a nagy kockázatú, többlépcsős beavatkozásra. Az ATV Startban Csókay András elmondta, a legnehezebb részen túl vannak, és minden nap gyakorol, hogy a legjobban végezze el az előtte álló beavatkozásokat.

A történet messzebbről indul, Pataky Gergely barátja ugyanis a hatodik bangladesi misszióját szervezte égéssebészetből, amihez idegsebészként ő maga is csatlakozott tavaly novemberben, az ikrekkel is ott kerültek szembe. Az agysebész szerint elsőre borzasztó ijesztő volt az MR-kép, majd azt mondta: mélyen imádkoztam, hogy a Jóisten adjon valami gondolatot. Majd azt adta az eddigi sikertelenségeket látva, hogy érpályán keresztül próbáljuk meg szétválasztani őket” – tette hozzá.

A következő gondolata Hudák István főorvos volt, aki világhírű a szakmában. Új dolgot fejlesztett ki az agyi érrendellenességek sebészetében, ami világhírű, és kéthetente jár külföldre olyan eseteket megoldani, amiket az ottani professzorok sem tudnak. Ennek lényege, hogy vénásan közelítsék meg a kritikus pontokat, és ne az artérián keresztül. Az artériának ugyanis vastagabb a fala, és kisebb az esélye annak, hogy kilyukad. Az agysebész azt mondta: már onnan küldte neki a képeket az ikrekről, és a főorvos azt mondta, hogy „oké, megcsináljuk”.

Noha a fejet fizikailag még nem választották ketté, de az ereket már igen. Csókay szerint ez a leglényegesebb. A bangladesi testvérpár egy háromórás feltérképező műtéten és egy ötórás heroikus beavatkozáson van túl, ahol a negyedik óra végén, a műtétet végző főorvos kiment az édesanyához, és azt mondta: ha akkor lezárják, akkor 80 százalék, hogy túlélnek a kicsik, az édesanya beleegyezett, az ikrek pedig jól vannak.

A következő lépés, hogy Pataki Gergely plasztikai sebész barátja áprilisban kimegy, és bőrtágító eszközöket helyez be, hogy majd az őszi végleges szétválasztás után, a hatalmas bőrhiányt lehessen pótolni. A kérdésre pedig, miszerint előfordulhat-e az, hogy valamikor azt kell majd mérlegelniük, hogy egyikük élete csak a másik kárára menthető meg, azt mondta: ilyen nincs, és így nem is lehet nekivágni.

(forrás: ATV)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!