2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Szív helyett szivattyú biztosítja a vérkeringést

Nincs szíve, így pulzusa sincs

Szív helyett két speciális szivattyú biztosítja a vérkeringést egy 37 éves cseh férfi testében két és fél hónapja; a világon eddig egyedülálló szívműtétet a prágai kísérleti orvosi klinikán végezték el.

"A 37 éves férfi szívét agresszív daganat támadta meg. Műtéttel lehetetlen volt eltávolítani, mert a szív belsejében helyezkedett el, és nem terjedt tovább. Hosszú mérlegelés után egyetlen megoldást láttunk megvalósíthatónak: ha a szívet eltávolítjuk, és két szivattyúval helyettesítjük" – mondta újságíróknak Jan Pirk szívsebész, aki társaival együtt végrehajtotta a műtétet.

Korábban, a világon elsőként az Egyesült Államokban, Texasban próbálkoztak hasonló műtéttel, az a beteg viszont egy hét után meghalt.

A prágai műtét után a pácienst, aki hivatásos tűzoltó, 17 napig mesterségesen altatták. Most már lassan lábadozik, és járni tanul, mivel a lábai az állandó fekvésben elgyengültek. Műtétje nagyon kimerítő volt, több mint nyolc órán át tartott.

"Jakubot tájékoztattuk a helyzetről és a lehetőségekről. Nagyon bátran viselkedett. Amikor megmondtuk, hogy gyógyulásának ez az egyetlen esélye, beleegyezett" – magyarázta Pirk, aki elismert szaktekintély Csehországban, egy időben Václav Havel volt cseh államfőt is ő kezelte.

A Mladá Fronta Dnes című napilap értesülése szerint a szivattyúkat elemek működtetik, amelyeket az érintettnek állandóan magánál kell hordania. Érdekesség, hogy miután az érintettnek nincs szíve, pulzusa gyakorlatilag kitapinthatatlan.

A HeartMate II. elnevezésű szivattyút a klinika már évek óta használja, de az eddigi gyakorlatban csak a baloldali szívkamrát sikerült helyettesíteni vele. Az érintett páciensek általában további hét évig éltek a műtét után, állítják a klinika szakértői.

"A szivattyút úgy használtuk fel, ahogy azt az amerikaiak is leírták. Csak egy kicsit feljavítottuk, ezért működik nekünk", nyilatkozta a vezető cseh szívsebész. Elmondása szerint az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban már korábban sikerült más módon helyettesíteni egy ideig az egész szívet. "Nem kizárt, hogy a mi módszerünk is egyike lesz a járható utaknak" – vélekedett a prágai IKEM igazgatója.
Ha Jakub egészségi állapota továbbra is javul, a végleges megoldás mindazonáltal az lesz, hogy új szívet kap, amint lesz megfelelő donor.

A szokatlan esetre gyorsan reagált az egészségbiztosító is: közölte az IKEM-mel, hogy teljes egészében állja a drága műtét költségeit.

Az agresszív szívdaganatok nagyon ritkák. A prágai sajtó tudomása szerint általában kétévente van egy-egy eset Csehországban, és szinte mindig kioperálhatók a szívizomból.

Kokes János
a szerző cikkei

(forrás: MTI)