hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Műtenek és csak találgatják, hogyan előztek

Az ország legkisebb szívsebészete a szegedi, de a második legtöbb műtétet végezték itt el tavaly – írja a delmagyar.hu – egy olyan osztályról, amely most éppen növekedés előtt áll.

A fél folyosó 6 kórtermében összesen 30 beteget tudnak elhelyezni. Hat intenzíves ágyuk van – így operálnak meg a két műtőben naponta 4–5 pácienst. – Ezt csak úgy tudjuk megtenni, hogy amint egy beteg jobban van, akár már a műtét napjának estéjén átvisszük az osztályra – mondta el Bogáts Gábor osztályvezető docens a delmagyar.hu-nak.

Havonta 87 műtétet végeznek el – igaz, igény még ennél többre is lenne. A szegedi szívsebészet azonban elérte, amit több másik nem: pár hétnél soha nem hosszabb a várólista.

Hogy Szeged miért előzheti meg a nagyobb klinikákat műtétszámokban, azt az osztályvezető is csak találgatni tudja. – A kilencvenes évek közepétől kezdett meredeken emelkedni a hazánkban elvégzett szívműtétek száma. A korábbi 2500-ról hirtelen 4 ezerre emelkedett. A csúcs 2003-ban volt: akkor a hét intézményben összesen 6892 beavatkozást végeztek. Ebbe a pacemaker-beültetések és a kisebb beavatkozások nem is számítanak bele. Ekkor azonban jöttek a megszorítások és 2010-re ismét alig 5 ezer elvégzett szívműtét jutott.

Ez az országos visszaesés Szegeden viszont nem mutatkozott meg: mi továbbra is minden évben 900 körüli beteget műtöttünk. Bogáts Gábor szerint ez csak úgy volt lehetséges, hogy az egyetem eltűr egy enyhe eltérést, a jó gazdasági háttérnek köszönhetően így valamivel többet tudnak operálni. – Soha nem mondták, hogy a hónapban nem operálhatunk már többet – tette hozzá a delmagyar.hu-n.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés