hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Csövön cserélik a szívbillentyűt

Nyitott szívműtét nélkül cserélték ki világelsőnek számító eljárásukkal tizenegy páciens szívbillentyűjét ausztrál orvosok - számolt be róla a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása, írja az MTI.

A "kulcslyuksebészeti" eljárás - amelyhez kívülről mozgatott szintetikus szívbillentyűt használnak - mintegy másfél óráig tart, és két éven belül széles körben alkalmazhatják.

A módszer a beteg aortabillentyűjének cseréjét teszi lehetővé az orvosoknak. Ehhez egy mesterséges billentyűt juttatnak fel összecsukott állapotban katéterrel az ágyéknál lévő verőértől a szívig. Amint a szívbe ér a billentyű, kinyílik és könnyedén a helyére illeszthető. Amennyiben szükséges, vissza is lehet húzni vagy odébb is lehet mozdítani az eljárás során a mesterséges billentyűt - mondta el Ian Meredith, a melbourne-i Monash Orvosi Klinika professzora.

A beavatkozáson 11 idősebb ausztrál páciens esett már át, valamennyiüknél sikerrel jártak. Az izraeli gyártmányú billentyűt alkalmazó módszert hamarosan Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Ausztrália 16 kórházában próbálják ki.

Az aortabillentyű szűkülete (sztenózisa) igen gyakori probléma idősebb embereknél. Ilyenkor csökken a szívből kiáramló vér mennyisége, ami mellkasi fájdalmat és légszomjat okoz. Kezelés nélkül az emberek 50 százalékánál halált okozhat.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés