hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Növelheti a prosztatarák kockázatát a fogamzásgátló tabletta?

A Toronto Egyetem kutatói a British Medical Journal orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban felfedték, hogy lehetséges kapcsolatot találtak a tabletta és a prosztatarák között. Ugyanakkor hangsúlyozták: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az egyik a másikból következik.

A kutatók azt feltételezik, hogy mivel a fogamzásgátlót szedők szervezetéből a vizelettel az ösztrogén melléktermékei is távoznak, ez megmérgezhette a táplálkozási láncot, illetve az ivóvizet.

Az ösztrogén hormon elősegíti bizonyos típusú rákok kialakulását – emlékeztetett a cikket ismertető BBC brit tartalomszolgáltató honlapja.

A kanadai kutatók országok és kontinensek 2007-es adatait elemezték. A jelentés szerint fontos kapcsolatot találtak a lakosság egészét tekintve a fogamzásgátló tabletta használata és az új prosztatarákos és elhalálozások száma között. Ezt legerősebben Európában tudták kimutatni.

David Margel és Neil Fleshner, a Toronto Egyetem tudósai szerint további kutatásokkal kell kideríteni, hogy mennyire helytálló az elmélet. Egyúttal javasolták, hogy vegyék megfigyelés alá a fogamzásgátló tabletták melléktermékeinek, illetve az endokrin rendszert károsító vegyületeknek (EDCs) a környezeti szintjét.

Kate Holmes, a The Prostate Cancer Charity szakértője szerint miközben a tanulmány érdekes kérdéseket vetett fel az említett vegyületek környezeti szintjével kapcsolatban, annak megértésében továbbra sem nyújtott támpontot, hogy mi vezet a prosztatarák kialakulásához.
Jessica Harris, a rákkutatást támogató brit szervezet, a Cancer Research UK illetékese arra hívta fel a figyelmet a kutatással kapcsolatban, hogy a kanadaiak által használt vizsgálati módszerrel képtelenség kimutatni a két dolog közötti ok-okozati kapcsolatot.

"Nagyon nehéz azonosítani, hogy milyen faktorok vannak hatással a prosztatarák kockázatának növekedésére, azt azonban tudjuk, hogy az idősebb férfiaknál nagyobb a kockázat, valamint akkor is, ha az illető családjában több mellrákos vagy prosztatarákos eset fordult elő. A betegség egyébként a feketék körében gyakoribb, mint a fehér vagy ázsiai férfiaknál".

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink