hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nem javasolják a vérből a prosztatarák-szűrést

Nem javasolja a jövőben az egészséges 50 év feletti férfiak prosztatarák elleni PSA-szűrését az amerikai kormányzat prevencióval foglalkozó egészségügyi tanácsadó testülete.

A The New York Times napilap által kiszivárogtatott, és várhatóan a jövő héten bejelentett javaslat szerint a PSA-szint mérésével járó előnyök nem állnak egyensúlyban hátrányaival.

A tanácsadó testület állásfoglalását öt nagy létszámú klinikai vizsgálatra alapozza. Ezek szerint a PSA-szint mérés az 50 év feletti egészséges férfiak többségénél nem életmentő, ellenben a magasabb PSA-szint miatti vizsgálatok és kezelések felesleges fájdalommal járnak. A tervezett bejelentést már most több betegszervezet, orvosi társaság és gyógyszergyár is támadja.

A PSA betűszó azt a fehérjét (prosztata szérum antigén) jelöli, melynek szintje a vérben a prosztata vagy más néven dülmirigy térfogatával arányos. Ha a prosztata akár jóindulatú, akár rosszindulatú daganatos elváltozás miatt nagyobb lesz, a PSA számértéke megnő.

A hazai urológusok éves szűrővizsgálatot javasolnak.

Magyarországon férfiak körében a prosztatarák a tüdő- és a vastagbélrák után a harmadik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. A Magyar Urológus Társaság statisztikái szerint évente  3500-4000 új beteget regisztrálnak, és 1500-an halnak meg a betegségben.

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés