hirdetés
2020. július. 15., szerda - Henrik, Roland.
hirdetés

Nőtt a várólista

A márciusban publikált váró­listaadatokhoz képest májusban 551 beteggel többen, összesen 28 376-an vártak valamilyen műtéti beavatkozásra a hazai kórházakban – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataiból, amelyeket a VG idéz.

hirdetés

Továbbra is a legtöbben, 11,5 ezren szürkehályog-műtétre várnak. A beavatkozásra az átlagos várakozási idő 92 nap, a legtöbbet, 347 napot a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban kell várni a szemműtétre. A második leghosszabb várólista a térdprotézisműtétre várakozóknál van, itt márciushoz képest 136 beteggel nőtt a várakozók száma.

Magyarországon az OECD-adatok szerint a várólisták nem is olyan hosszúak, mint sokan gondolják, de talán nálunk a legnagyobb a különbség a medián várakozási idő és az átlagos várakozási idő között – mondta Kincses Gyula egészségpolitikus a Világgazdaságnak. Egy szemlencseműtétre a 2017-es OECD-adatok szerint Magyarországon a medián várakozási idő harminc nap körül alakult, az átlagos pedig kilencven-száz nap volt. Finnországban mindkét adat száz nap körül van, míg Lengyelországban átlagosan négyszázötven napot várnak a szemlencseműtétre a betegek, de a medián várakozási idő is négyszáztíz nap körül alakul.

Kincses Gyula szerint, ha a medián várakozási idő – ami a reálisabb – és nem az átlagos várakozási idő szerint tesszük sorrendbe az adatokat, kiderül, hogy az Európai Unió OECD-tagállamai között Magyarországon a második legrövidebb a várólista Olaszország után. A szakember hangsúlyozta: a lakosság szemében összecsúszik a várólista és a vizsgálati előjegyzés, más néven a betegfogadási lista fogalma, ez utóbbiban valóban irritálóan hosszú várakozási idők vannak – tette hozzá.

A várólisták hosszát Kincses Gyula szerint úgy lehetne rövidíteni, ha a betegek felkerülését nem a kezelőhelyek „intéznék”, hanem a pácienst központilag helyeznék a listára, s a megfelelő információ birtokában dönthetné el a beteg, hogy hol és mennyit vár.

A betegek gyors forgása miatt a várólisták csökkentésének másik kézenfekvő eszköze az egynapos sebészeti ellátás kiterjesztése – mondta Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság (MEST) elnöke, a Budaörsi Egészségügyi Központ orvos-igazgatója.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink