hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A várólista és az orvoshiány a probléma

Hosszú várakozás a műtétekre, elvándorlás, a kórházak rossz felszereltsége – ezeket tartják a legégetőbb problémának a magyarok 24.hu megbízásából készült felmérés szerint.

Toronymagasan az egészségügy helyzetét látják az emberek a legfontosabb problémának Magyarországon, ezt a megállapítást két, a Republikon Intézet által nemrég készített felmérés is alátámasztja. Ezért is készített 24.hu megbízásából a Republikon Intézet egy újabb, kifejezetten az egészségügyről szóló közvélemény-kutatást. Ebben arra voltak kíváncsiak, hogy az egészségügyön belül mik azok a problémák, amik a leginkább gondot okoznak a magyarok szerint.

A kilenc problémát felsorakoztató listán két olyan kérdéskör is van, amit a teljes népesség több mint négyötöde gondnak tart. Figyelemreméltó, hogy nem akadt egy olyan probléma sem, amit a megkérdezettek kevesebb, mint kétharmada gondol nehézségnek.

A problémalajstrom élén toronymagasan a túl hosszú várólisták állnak: a megkérdezettek 84 százaléka véli úgy, hogy a várakozások a műtétekre problémát vagy komoly problémát jelentenek. Hajszállal lemaradva került a második helyre az elvándorlás és az orvoshiány. Ezeket a megkérdezettek 83 százaléka látja problematikusnak. Érdekesség, hogy ennél a két témánál egy válaszadó sem volt, aki azt mondta, hogy egyáltalán nem okoz problémát.

A harmadik helyre a kórházak felszereltsége, eszközparkja került (79 százalék), ezt szorosan követi a problémalistán a kórházak állapota (77 százalék). Az egészségügyben dolgozók alacsony fizetése és a kórházi koszt rossz minősége 71 százalék szerint probléma, a lassan kiérő mentőket pedig 69 százalék azonosította gondként.

Némi meglepetésre a régóta az egyik leginkább középpontban lévő kérdést, a hálapénzt viszonylag kevesen tartják problémának (68 százalék). Bár ez önmagában magas arány, mégis a problémák rangsorában csak az utolsó előtti helyen áll. Legkevesebben (65 százalék) a betegek megfelelő tájékoztatásának hiányát látják gondnak az egészségügyben.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink