hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

A betegek véleményére is kíváncsi a finanszírozó

Megéri majd jól dolgozni

A gyógyítás eredményességét és minőségét is elismernék a finanszírozásban – számolt be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) terveiről Kiss Zsolt általános igazgató-helyettes a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) XXX. Kongresszusán, Egerben.

Eredményorientált finanszírozási folyamatok elindítása – erről szólt az elmúlt időszak előkészítő munkája a NEAK-ban. Mint Kiss Zsolt kifejtette, kitekintve a fix- és teljesítményfinanszírozás rendszeréből, eredményérdekeltségi rendszert vezetnének be, hogy a gyógyításban elért eredmények is érvényesülhessenek az ellátások árában.

Jó regisztrálási aránnyal, a NEAK kezelésében elindult a Nemzeti Protézis Regiszter, amelybe szinte maradéktalanul bekerülnek a hazai csípő- és térdprotézis műtétek adatai – a későbbiekben 100 százalékos jelentési complience-ra törekszenek –, az eddig megszokott teljesítménymutatók mellett új indikátorok is felkerültek a palettára. Így például jelenteni kell a beteg ASA státuszát, BMI-jét, alapbetegségét (arthrózis, trauma), a cementezési technikát, de például az intraoperatív szövődményekről is be kell számolni a regiszterben.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Folyamatosan követik a revíziós műtétek arányát és a primer műtéthez képest eltelt időt, területenként, intézményenként, operátoronként és betegenként is lebontva. A protéziseknél gyártó szerint figyelik az esetszámot és az eredményességet, erre jelenleg ötéves visszatekintéssel bírnak. Mindezek tükrében anyagilag is értékelnék azokat a szolgáltatókat, amelyeknél jobb eredményességgel működik az arthroplasztika, azaz a minőségi munkát díjaznák.

A betegektől érkező visszacsatolás is indikátorként kerülhet a finanszírozási rendszerbe. Kíváncsiak lesznek a páciensek szubjektív értékelésére akár az intézményt, az orvost, vagy a műtétet, beavatkozást illetően.

Bár az elmúlt hat évben sikeres volt a várólista-csökkentési program, a hozzáférhetőség javításában van még teendő – említette meg a NEAK vezetője, kiemelve a CT/MR várólista megújítását, ahol szintén vannak még orvosolandó problémák.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
hirdetés

Könyveink