hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Neurofilamentum jelezheti a traumás agysérülés súlyosságát

A National Institutes of Health most közzétett adatai szerint a neurofilamentum könnyű lánca biomarkerként hasznosítható az agysérülés kimutatásában, illetve a gyógyulás előrejelzésében, írja az OTSZ Online.

Traumás agysérülések kapcsán a neurofilamentum rövid lánca letörik az agyi neuronokról és felhalmozódik a liquorban. Az is bebizonyosodott, hogy a könnyű láncok a vérben is kimutathatók, és mennyiségük a liquorban fennálló szinttel korrelál. Marylandi kutatók 2020. július 8-án a Neurology című lap online kiadásában nyilvánosságra hozott adatai szerint agysérülést követően a neurofilamentum könnyű láncának szintje alapján a traumás agysérülés minden stádiumában előre jelezhető a gyógyulás esélye.

A kutatók több betegcsoport esetében tesztelték a biomarker alkalmazhatóságát, többek között különböző típusú agysérülést szenvedett jégkorongozók, nem sportoló kontrollszemélyek, illetve a NIH Klinikai Központban megforduló egészséges személyek, valamint akut, szubakut vagy krónikus enyhe traumás agysérültek körében.

A szerzők a neurofilamentum könnyű láncának vérben mérhető szintjével kapcsolatban az alábbi állításokat fogalmazták meg:

  • Agyrázkódást szenvedett jégkorongozók és nem sportoló kontrollszemélyek összehasonlítása azt mutatta, hogy a neurofilamentum könnyű láncának vérben mérhető szintje megfelelő biomarker lehet a liquorból meghatározható érték helyettesítőjeként.
  • A biomarker alapján nagy biztonsággal el lehetett különíteni az agyrázkódást szenvedett jégkorongozókat azoktól a sporttársaiktól, akik szenvedtek el traumás agysérülést; különbséget lehetett tenni az enyhe, közepesen súlyos és súlyos traumás agysérülések között, illetve az agysérültek és a kontrollszemélyek között is.
  • A biomarker alkalmas volt arra is, hogy nagy pontossággal előre jelezze: a jégkorongozó 10 nap elteltével visszatérhet-e a sporthoz, vagy perzisztáló postcommotiós szindróma alakult ki nála, ami hosszabb nyugalmi periódust vagy a sporttól való végleges eltiltást tesz szükségessé. A klinikai kohorszban azt találták, hogy rosszabb funkcionális kimenetelre kell számítani azokban az esetekben, amikor a neurofilamentum könnyű lánca nagyobb mennyiségben mutatható ki a vérben. Ez kielégítheti a klinikusok olyan biomarker iránti régi igényét, melyek alapján eldönthetik, hogy a sportoló biztonsággal visszaengedhető-e a sportpályára, illetve nem sportoló személyek esetében a sérült visszatérhet-e a munkájához vagy mindennapi aktivitásához.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink