hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Alvás közbeni reaktiváció segíthet a hosszú távú memória fejlesztésében

Izraeli kutatók alvás közben végzett célzott memória-reaktivációval képesek voltak stimulálni a hosszú távú memóriában tárolt információk beágyazódását.

Az izraeli Tel Aviv University és a Weizmann Tudományos Intézet közös kutatócsoportja a Current Biology folyóiratban közölte tanulmányának eredményeit, melyek szerint alvás közben végzett lokális, célzott memória-reaktivációval elősegíthető az információk hosszú távú memóriába történő beágyazódásának folyamata.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Local Targeted Memory Reactivation in Human Sleep, Current Biology (2020).

Forrás: 123 rf.com (archív)
Forrás: 123 rf.com (archív)

A kutatók a jelenlegi vizsgálat során abból az ismert jelenségből indultak ki, hogy a memória konszolidációs folyamata alvás közben zajlik, azaz ilyenkor a kezdetben labilis emléknyomok stabilizálódnak, a rövid távú emlékek tárolására szolgáló hippocampusból fokozatosan a hosszú távú tárolásra alkalmas neocortexbe helyeződnek át. A stabilizáció előnye, hogy az ilyen emléknyomok ellenállóbbak lesznek a különböző behatásokkal (pl. interferencia) szemben.

Reaktiváció során az emléknyom ismét labilis állapotba kerül, azaz formálhatóvá válik, és újabb periódus szükséges, hogy a reaktivált emlék (re)stabilizálódjon, ez a rekonszolidáció. A kutatók a vizsgálat során arra kérték az alanyokat, hogy egy rózsaillatú szobában próbáljanak meg emlékezni arra, hogy mely szavak helyezkednek el egy monitor jobb illetve bal felén. Ezt követően egy tesztet töltettek ki velük, ahol a szavak elhelyezkedésére kérdeztek rá, majd az alanyoknak aludniuk kellett egyet a laboratóriumban. Alvás közben a rózsaillatot a kutatók ismét biztosították, de csak az egyik orrlyukba helyezve, illetve EEG-vel mérték az agytevékenységet.

Az első eredmény szerint az „egyoldalú” illatérzet a két agyfélteke tekintetében az alvás közben mérhető agyhullámok eltérését eredményezte. Majd az alanyokat felébresztve egy második tesztnek vetették őket alá, ahol a korábban látott szavak elhelyezkedésére kérdeztek rá. Az alanyok sokkal jobban teljesítettek azon szavak esetében, amelyek a rózsaillatnak kitett orrlyukkal ellentétes oldalon helyezkedtek el. Ez a technika az alvás közbeni lokális célzott memória-reaktiváció (LTMR – local targeted memory reactivation), amely a kutatók szerint hatásosnak bizonyulhat például az agysérülést szenvedett vagy a poszt-traumás stressz szindrómában (PTSD) szenvedő betegek kezelése során.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink