hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Magasabb a fejsérülések kockázata az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél

Egy finn vizsgálat eredményei szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél 30%-kal magasabb a fejsérülések kockázata, mint a normál populációban.

A University of Eastern Finland kutatói a Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban megjelent cikkükben csaknem 70 ezer beteg adatainak vizsgálatával a fejsérülések 30%-kal megnövekedett kockázatára mutattak rá Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél.

A Finn Tudományos Akadémia finanszírozásával végzett vizsgálatot nemzeti betegregiszteren, a Finnországban 2005-2011 között Alzheimer-kórral diagnosztizált betegeken, összesen csaknem 70 ezer fős mintán végezték el. Ez az első olyan nemzeti szintű vizsgálat (MEDALZ kohorsz), amely az Alzheimer-kór és a fejsérülések, agyi traumák incidenciája közötti összefüggést elemezte. A vizsgálatból kizárták azokat a betegeket, akik már korábban szenvedtek valamilyen fejsérülést.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az eredmények szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél jóval gyakoribbak az eleséses balesetek, ennek következtében a fejsérüléssel járó esetek is több mint 30%-kal gyakoribbak, mint egy életkorban, társadalmi státuszban stb. hasonló egyénnél. További eredmény, hogy a traumás agysérülések incidenciája 50%-kal volt magasabb az Alzheimer-kórban szenvedő betegek csoportjában, mint az egészséges populációban.

Az eredmények felhívják a figyelmet az eleséses balesetek megelőzésének fontosságára, mivel az Alzheimer-kóros betegeknél a fejsérülések súlyosan korlátozhatják függetlenségüket és napi aktivitásukat, önellátó-képességüket. Ugyanezen kutatócsoport szintén a MEDALZ kohorsz elemzésével azt is kimutatta, hogy Alzheimer-kóros betegeknél az antidepresszánsok szedésének hatására nemcsak a csípősérülések és combnyaktörések száma emelkedett meg, hanem a fejsérüléseké is. Az erről szóló beszámolót korábban az Alzheimer's Research & Therapy közölte.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink