hirdetés
hirdetés
2020. február. 27., csütörtök - Edina.
hirdetés

Nemzetközi díjat kapott a magyar kutatónő

Dr. Farkas Eszter, az SZTE ÁOK agyi keringést kutató orvosa átvehette az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és a L'Oréal nők számára létrehozott tudományos díját – közli az MTI.

hirdetés

 A fiatal tudós a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kara Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetében az agyvérzést követő, az agyban hullámszerűen fellépő és akár a kezdeti sérülés súlyosbodását is eredményező vérhiány okait kutatja – tudósít a Távirati Iroda

Farkas Eszter és csapata saját fejlesztésű képalkotó rendszerrel végzi a kutatásait, amelyeknek eredményeként a jövőben lerövidíthető lenne a hosszú hónapokon át tartó rehabilitáció – a járás és a beszéd újratanítása – és jelentősen javulhatna a betegek és a családtagok életminősége. A hullámok okainak feltárásával és megelőzésével jelentősen csökkenteni lehetne a betegeknél az agyi károsodás mértékét, adott esetben a beteg megőrizhetné mozgás- és beszédkészségét is.

A nemzetközi elismerésre azok a kutatónők pályázhatnak, akik hazájukban az előző évben elnyerték a L'Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért ösztöndíját. A 2 millió forinttal járó magyar ösztöndíjat – amelyre 13 éve lehet pályázni – tavaly szeptemberben kapta meg Farkas Eszter. 

A L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű elismerés ünnepélyes díjátadóját 18. alkalommal rendezték meg csütörtök este Párizsban. Az életműdíjak mellett két éve 15 fiatal tehetséges kutatót is elismernek. A világ minden tájáról érkezett, mintegy 1500 pályázatból kiválasztott nyerteseknek a 15 ezer euróval (4,7 millió forinttal) járó díjat egy 12 tudósból álló zsűri ítéli oda. Idén Elizabeth H. Blackburnausztrál molekuláris biológus, fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjas volt a zsűri elnöke. Az összeget kutatásra fordíthatják a nyertesek.

"Nagyon vonzó a díj kutatásra fordítható összege" – mondta Párizsban a szegedi egyetem fiatal docense, aki elsősorban műszerekre kívánja elkölteni az összeget és új munkatársak felvételén is gondolkodik.

Farkas Eszter – egy négyéves kisfiú édesanyja – kiemelte, hogy a tudományos pályán a nők aránya nem a negatív diszkrimináció miatt kisebb, hanem mert a nők a kutatáson kívül számos más dologgal is kénytelenek foglalkozni. A díj számára megerősítést jelent, azt üzeni, hogy a tudományos pályán és vezetői pozíciókban szükség van azokra az értékekre és megközelítésekre, amelyeket a nők képviselnek.

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU tagországaiban átlagosan 33 százalék a női kutatók aránya. Magyarország elmarad ettől az átlagtól: 2010-ben a felsőoktatásban végzők 60 százaléka volt nő, a PhD-fokozatot szerzőknél ez az arány 46 százalékra csökkent, az ugyanebben az évben kinevezett MTA-doktoroknál pedig 15 százalékra. Míg az Európai Unióban 2005 és 2011 között évente 4,8 százalékkal nőtt a női kutatók száma, addig Magyarországon 1,5 százalék volt ez a növekedési ütem.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink