hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Agy-díj emlékezetkutatásért

Az emlékezés működési mechanizmusának feltárásáért három egymástól függetlenül dolgozó brit neurológusnak ítélték oda idén az idegtudomány legjelentősebb elismerését, az egymillió euróval járó dániai Agy-díjat.

A kitüntetettek, Tim Bliss, Graham Collingridge és Richard Morris egymástól függetlenül leírták, hogy az agy miként képezi, tárolja és veszíti el az emlékeket. Kimutatták, hogy a hippokampusz stimulálásával javítani lehet az emlékezőképességen, indokolta honlapján a díjat odaítélő gyógyszergyári jótékonysági szervezet, a Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány.

A brit lapok tudósítása szerint a díjazottak megoldottak egy rejtélyt, amely 100 éve izgatta a tudósokat. "Az emlékezés annyira szerves része a létezésünknek, hogy gyalázat volt, hogy eddig nem ismertük a mechanizmusát", idézte a The Independent a kutatók egyikét, a 75 éves Tim Blisst, a londoni Francis Crick Intézet professzorát.

A kutatók azonosították a hippokampuszban azokat a szinapszisokat. a sejtek közötti kapcsolódási pontokat, amelyek elektromos stimulálásával javítható a memória, majd azokat a receptorokat, fehérjéket, amelyek aktiválásával elindítható a tartós memóriaerősítés.

Richard Morris, az Edinburghi Egyetem 67 éves kutatója szerint felfedezéseikkel nem lehet megakadályozni az Alzheimer-betegség kifejlődését, de elvezethetnek olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek csökkentik a memóriavesztést a betegség korai szakaszaiban.

Bár a 61 éves Graham Collingridge, a Bristoli Egyetem kutatója és a másik két neurológus sohasem kísérletezett együtt laboratóriumban, tapasztalataikat megosztották egymással. Az idegtudományi Nobelként is emlegetett Agy-díj a legnagyobb pénzjutalommal járó elismerés ezen a szakterületen, összege meghaladja a Kavli Alapítvány kétévente odaítélt díjáét, amellyel egymillió dollár jár. A díjazottak megosztoznak az egymillió eurós összegen.

A Londonban bejelentett elismerést július 1-jén adja át Koppenhágában Frigyes trónörökös.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink