hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Nem lesz védőoltás HIV ellen...

Gyakorlatilag lehetetlen védőoltást kifejleszteni a HIV-vírus ellen – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Hiába azonosították a HIV-vírus újabb törzsét, védőoltást kifejleszteni gyakorlatilag lehetetlen, így a felfedezésnek csak tudományos jelentősége van – mondta Szlávik János, hozzátéve, a HIV-1 M-csoport L-altípus néven azonosított vírustörzset a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő három ember vérében találták.

A HIV-vírus felfedezése óta 35 év telt el, és a kutatók bármennyire is igyekeznek, nem tudnak védőoltást létrehozni, annak ellenére hogy újabb és újabb altípusokat találnak. A vírus folyamatosan változik, így hiába találnak újabb altípusokat, gyakorlatilag lehetetlen kidolgozni a védőoltást. A HIV-vírus megfelelő gyógyszeres kezelés mellett több évtizeden keresztül tünetmentes lehet, a következő orvosi cél a teljes gyógyultság, amely eddig két esetben fordult elő. Magyarország az alacsonyan HIV-fertőzött státuszba tartozik, 1986-tól háromezer ember fertőződött meg HIV-vírussal.

A főorvos emlékeztetett, az emberhez különböző emlősök – gorilla, csimpánz – által jutottak el a HIV-vírusok, amelyek nemcsak keverednek, hanem a szervezetben mutálódnak is.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.