hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az MR-vizsgálat már alacsony PSA-szint esetén jelzi a prosztatarákot

A kontrasztanyag adásával és rektális ballon behelyezésével végzett kismedencei MR-vizsgálat kiváló hatásfokkal képes kimutatni a prosztatarák lokális recidíváját.

A módszer még alacsony PSA-szintek mellett is alkalmas a kiújulás igazolására olyan betegeknél, akiknél a prosztatektómia utáni időszakban emelkedő vagy tartósan emelkedett PSA-értékeket regisztráltak – számoltak be a közelmúltban a Radiation Oncology (ASTRO) és a Radiological Society of North America (RSNA) által támogatott szimpóziumon Atlantában.

A houstoni MD Anderson Cancer Center kutatói 389, prosztatektómián átesett beteg adatait elemezték, akik 2004 januárja és 2010 októbere között kerültek kezelésre az intézményben. Közülük 143 beteg esett át kismedencei MR-vizsgálaton annak meghatározására, hogy maradtak-e reziduális daganatsejtek a műtéti területen. A felvételek alapján 35 betegnél merült fel a lokális recidíva gyanúja. Huszonhat betegnél biopszia történt, mely 23 esetben tumort igazolt.

Az adatok tanúsága szerint a biopsziával igazolt kiújulás eseteinek körülbelül egyharmadában a gyanús MR-lelet 1 alatti PSA-szinttel társult, sőt a PSA-érték néhány esetben mindössze 0,3 ng/ml volt.

Az emelkedő PSA-szintet mutató prosztatarákos betegeknél a prosztatektómia után, a mentő („salvage”) sugárkezelés előtt rendszerint sor kerül a műtéti terület MR-vizsgálatára a potenciális recidíva és a lokális kiújulás kizárására. Az MR-felvételeken pontosabban elkülöníthetők az egyes szövettípusok és a szöveti határok, mint a hagyományos CT-felvételeken, ezért nem volt meglepő eredmény a kutatók számára az MR-vizsgálattal azonosított recidívák nagy aránya. Váratlan eredmény volt ugyanakkor, hogy az MR-vizsgálat alacsony PSA-szint mellett is a daganat kiújulását jelezhette.

A kutatást vezető dr. Seungtaek Choi szerint rendkívül nagy segítséget nyújt az ilyen betegek azonosítása, mivel ez alapján előre jelezhető a mentő sugárkezelésre adott várható válasz. Egyúttal mód nyílik arra is, hogy a sugárterapeuta nagyobb sugárdózissal kezelje a recidív tumort, melyet esetenként hormonablációs terápiával is kiegészítenek a gyógyulási esélyek javítása érdekében.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés