hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Mindent tudni akartak a szexről

A frigiditás megváltójának is nevezett Virginia E. Johnson, a héten elhunyt szexuálforradalmár alakját és pályáját eleveníti fel a hvg.hu.

A 88 évesen elhunyt szexterapeutának nem volt orvosi végzettsége, de harmadik férjével a hatvanas években az amerikaiak hálószobájának meghatározó szereplői lettek. William Masters, a washingtoni St. Louis egyetem professzora asszisztensnek kérte fel még 1957-ben Johnsont, aki előtte country énekesként és újságíróként próbált szerencsét – idézi fel a lap közös pályájuk kezdetét.

Masters mindent tudni és közölni akart orvosilag a szexuális stimulációról, a szexuális reakcióról és az orgazmus hatásmechanizmusairól. 694 önkéntest vizsgált Johnsonnal elektrofiziológiai mérőeszközökkel szex előtt, közben és után, majd az eredményeket egy 1966-os száraz, tudományos szakirodalmi könyvben hozta nyilvánosságra. A pettinget például „izgató közeledési alkalom" kifejezéssel illették, és nem számítottak arra, hogy a Human sexual respons (magyarul Az emberi szexuális reakciók) bestseller lesz: 300 ezer amerikai vásárolta meg sebtében a szakkönyvet, hogy okuljon.

Tőlük ered az orvosi engedély a szexre terhesség alatt, megállapították ugyanis, hogy a magzatra nincs káros hatással az aktus. Az orgazmus mibenlétéről is részletesen értekeztek: megdőlt például a frigid nő mítosza: "sok nő, főleg ha klitorálisan izgatják, perceken belül akár 5-6 teljes orgazmusra képes" - állapították meg. De a férfiak a forradalmi mű óta tudják azt is biztosan, hogy a nők hajlamosak megjátszani az orgazmust, nehogy megbántsák partnerüket.

A megfelelési kényszer Johnsont sem kerülte el, a munkakapcsolat folyamán ugyanis folyamatosan közösülnie kellett az akkor még másik nővel házasságban élő (de külön ágyban háló) Mastersszel, mert az saját bőrén is tapasztalni akarta, miként kerülhető el a korai ejakuláció, és hogyan lehet a leghatásosabban kieszközölni a nőknél az orgazmust. Johnson pár évvel ezelőtt úgy magyarázta, hogy a szex minden formájában a munkaköréhez tartozott, sőt megemlékezéseiből az derül ki, az ellentételezés miatt nem is merült fel benne, hogy ez szexuális zaklatás lett volna: „Egy 200 ezer dolláros éves fizetést nem hagy az ember csak úgy ott” - egy amerikai újságíró Masters halála után kezdett el kutakodni az orvos memoárjaiban, és hosszú hallgatás után Johnsont is szóra bírta, aki három évvel ezelőtt kitálalt arról, ő hogy élte meg a közös sikersztorit – olvasható a hvg.hu cikkében.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink