hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

15 évesnek lenni a legveszélyesebb

A nemi erőszak szempontjából legalább annyira fontos az életkor, mint a nem – állítják a Penn State kriminológusai. A leggyakrabban a 15 évesek válnak szexuális bántalmazás áldozatává, függetlenül attól, hogy fiúkról vagy lányokról van-e szó.

A szexuális zaklatás elszenvedői többnyire fiatalok, lányok és fiúk vegyesen – mondja Richard Felson kriminológus és szociológus professzor. Ebből a szempontból a legveszélyesebb a 15 éves életkor mindkét nem képviselői számára – és ezt nem befolyásolja az abúzus elkövetőjének életkora sem. Az idősebb korosztály tagjai, illetve a nők ritkán követnek el ilyen bűncselekményeket, de ha mégis, akkor ők is jellemzően a 15 év körüliek közül választják ki áldozataikat.

„Az emberek hajlamosak úgy tekinteni a szexuális erőszakra, hogy az kizárólag a nők ellen irányuló bűncselekmény. Mostani vizsgálatunk azonban arra figyelmeztet, hogy más oldalról is lehet nézni ezt a problémát” – mondja dr. Felson.

A vizsgálat adatai azt jelzik, hogy egy 15 éves lány esetében körülbelül kilencszer akkora annak esélye, hogy megerőszakolják, mint egy 35 éves nőnél, míg a 25 évesekhez képest 4,75-szor nagyobb a kockázata. Egy 15 éves fiú nagyobb valószínűséggel válik nemi erőszak elszenvedőjévé, mint egy 40 éves nő. Az Archives of Sexual Behavior című lapban megjelent cikk szerzői szerint a nagy kockázatban jelentős szerepet játszik, hogy a fiatalok szexuálisan vonzóbbak, mint az idősebbek, ugyanakkor védtelenebbek, esendőbbek is. Elsősorban a nemi vonzerővel magyarázzák a szexuális abúzus elszenvedőinek fiatal átlagéletkorát. Az, hogy a férfiak jobban vonzódnak a fiatalabb nőkhöz, jól megfigyelhető a modellek, a prostituáltak, a pornószínésznők és a sztriptíztáncosnők esetében is – magyarázza dr. Felson. A korábbi kutatások ezzel egybehangzóan azt igazolták, hogy a szexmunkásnők javadalmazása az életkor előrehaladtával csökken. Korábban az is bizonyítást nyert, hogy ha valaki szexuálisan vonzó kinézetű, akkor nagyobb valószínűséggel esik áldozatul nemi bűncselekménynek. „Ha egy rablás során az áldozat 15 és 29 év közötti, akkor jóval nagyobb az esély arra, hogy a férfi elkövető meg is erőszakolja” – mondja a vizsgálat vezetője.

Miközben a bűnelkövetők inkább a fiatalabb korosztályokból kerülnek ki, a nemi bűncselekmények elkövetői összességében idősebbek, mint azok, akik fizikai erőszakot alkalmaznak a bűncselekmény során. A nemi erőszak viszonylag gyakori előfordulása azt tükrözi, hogy többnyire nem talál viszonzásra, amikor a bűnelkövető szexuális vonzalmat nyilvánít egy fiatalabb személy iránt.

Vannak pszichológiai iskolák, melyek szerint a férfiak nőkkel szembeni negatív attitűdjei jelentik az elsődleges motivációt a szexuális abúzusok esetében. A kutatók most ezzel szemben azzal érvelnek, hogy a homoszexuális és heteroszexuális férfiak körében is nagyjából hasonló a nemi bűncselekmények aránya, ami arra utal, hogy talán mégsem a nők felé irányuló negatív attitűd játssza a fő motivációt a bűncselekmény elkövetésekor. „Amennyiben valóban a nők felé irányuló negatív attitűd lenne a fő ok, akkor a nemi erőszak nagyobb arányú lenne a heteroszexuális férfiak között, mint a homoszexuális férfiak körében – fejtegetik a kutatók. – Ezzel szemben egy homoszexuális férfi pontosan ugyanakkora valószínűséggel követ el szexuális erőszakot, mint egy heteroszexuális férfi, és mind a homo-, mind a heteroszexuális férfiak esetében hasonló annak esélye, hogy egy fiatalt szemelnek ki célpontként.”

A fenti következtetések alapját 300 ezer szexuális bűncselekmény adatai képezték a 2000 és 2007 közötti időszakból, az FBI adatbázisa alapján. Az eredmények értékelésekor azt is figyelembe vették, hogy a szexuális erőszak az esetek jelentős részében felderítetlen marad.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Archives of Sexual Behavior)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink