hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Minden harmadik baba császármetszéssel jön világra

Szürkehályog, abortusz, császármetszés és a boncolás – ezek a leggyakoribb műtétek a hazai kórházakban. Míg az első két beavatkozástípus gyakoriságára éppen adódhat magyarázat, addig a császármetszések és a boncolások aránya sokkolja a szakmát is. Az egyik túl sok, a másik túl kevés - írja a Népszabadság.

Egyetlen év alatt 8,5 millió orvosi beavatkozást finanszírozott a hazai kórházakban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). S miközben az átlagos magyar leggyakrabban szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek okozta panaszokkal fordul orvoshoz, a legtöbb műtétre mégsem ezekben a szakmákban kerül sor. Az OEP listáján az első helyen a szürkehályog (64 453), a másodikon az abortusz (32 061), a harmadikon a császármetszés (28 383), a negyediken a boncolás (27 400) van.

A szürkehályogműtétek gyakorisága a lakosság öregedésével is magyarázható – mondta a lapnak dr. Radó Gábor szemsebész. A szem korosodásával együtt járó panaszok miatt az emberek ma már elmennek az orvoshoz, és a fejlett technológiának köszönhetően az emberek már nem 70–80 éves korban, hanem sokkal korábban, ötvenes éveik elején vállalkoznak a műtétre. Ez jó – mondja a sebész, mert „gyorsan, könynyen” visszaadható a 18 évesekre jellemző színlátás. 

Az már kevéssé érthető, hogy miért jön minden harmadik baba császármetszéssel a világra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az összes szülést tekintve az esetek 15 százalékban lehet indokolt ez a beavatkozás. Sőt az adatok finomabb bontásából az is kiderül, hogy van olyan szülészet Magyarországon, ahol csaknem 50 százalék ez az arány. Az egyetemi klinikák, országos intézetek, illetve a szakkórházak nagyobb esetszámára magyarázat lehet, hogy oda kerülnek a szövődményes esetek. Természetes szülésre a legnagyobb esély a városi és a megyei kórházakban van. A fővárosi kórházak között viszont akad olyan, ahol a kismamák fele császárral szül, sőt van olyan orvos, aki kizárólag csak műtéttel segít babát a világra. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász főorvos állítja: az orvos legfontosabb szempontja, hogy a baba egészségesen jöjjön a világra. Ha ezt bármi veszélyeztetheti a természetes szüléskor, akkor az orvos biztosan a császármetszés mellett dönt.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés