hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

MI segítheti a kínaiak diagnózisát

Kínai kutatók kifejlesztettek egy rendszert, mely mesterséges intelligencia (MI) segítségével megbízhatóan diagnosztizál, írja Az Üzlet.

A Csang Kang, a Kantoni Orvosi Egyetem tudósa által vezetett amerikai-kínai kutatócsoport a Nature Medicine című szaklapban mutatta be az eredményeit. A tanulmány bizonyította, hogy egy MI-rendszer a beszéden alapuló adatokkal jó eredményeket képes elérni. A rendszer segítheti az orvosokat az összetett vagy ritka betegségek diagnosztizálásában is.

A tudósok a rendszert nagy adathalmazon gyakoroltatták és tesztelték, mely 1,362 millió, 0-18 éves páciens 101,6 millió adatából állt. A fókusz az óvodás korú gyerekeken volt. Az adatok a kantoni női és gyermekkórház 2016 januárja és 2017 júliusa között kezelt betegeitől származtak.

A rendszert húsz orvos vizsgálataival hasonlították össze, öt csoportba osztották őket. A csoportok egymástól kompetenciában és a klinikai gyakorlati tapasztalatban különböztek. A pontosságot és a találati arányt ötvöző mértékegység szerint az MI-rendszer 0,885 ponttal jobb eredményt ért el, mint a két tapasztalatlanabb orvoscsoport, de rosszabbat, mint a másik három csoport, közli a lap.

(forrás: AzÜzlet.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!