hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Mesterséges intelligencia a diagnosztikában

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága először engedélyezett mesterséges intelligenciát használó alkalmazást, írja az OTSZ.

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) a de novo engedélyezési eljárással és Breakthrough Device minősítéssel engedélyt adott a mesterséges intelligenciát alkalmazó IDx-DR képfelismerő diagnosztikai szoftver forgalmazására, mely az enyhénél súlyosabb diabéteszes retinopathia korai kimutatására használható, adja hírül az OTSZ.

Az IDx-DR nevű szoftver az enyhénél súlyosabb fokú diabéteszes retinopathia (DR) korai kimutatására alkalmazható. Többnyire csak akkor figyelnek fel a retinopathiára, mikor a betegség már előrehaladott állapotban van, és jelentkeznek a látászavarok, a kezeletlen retinopathia végül akár vaksághoz is vezethet.

Az IDx-DR szoftver egy mesterséges intelligenciát alkalmazó képfelismerő szoftver, használatához a Topcon NW400 retinakamerával készült képeket egy felhőben lévő szerverre kell feltölteni. Ha a kép megfelelő minőségű, a szoftver az alábbi két lehetséges eredmény valamelyikét küldi vissza az orvosnak:

(1) Az enyhénél súlyosabb DR észlelhető, a beteget szemész szakorvoshoz kell beutalni.

(2) Enyhénél súlyosabb DR nem észlelhető, a szűrővizsgálatot 12 hónap múlva meg kell ismételni.

Az (1) válasz esetén a beteget a lehető leghamarabb további diagnosztikai értékelésre szakorvosi vizsgálatra kell beutalni, ahol a megfelelő kezelési lépésekről dönthetnek.

Az IDx-DR az első olyan engedélyezett eszköz, melynél egy szűrővizsgálati döntéshez nincs szükség az eredményeket interpretáló orvosra, így akár olyan orvosok is használhatják, akiknek nem kifejezett szakterülete a szemészet, például akár háziorvosok is.

Az engedélyezés során az FDA egy multicentrikus (10 vizsgálóhely), összesen 900 beteg bevonásával végzett vizsgálat adatait értékelte. A vizsgálat eredményei szerint az IDx-DR szoftver az enyhénél súlyosabb fokú DR jelenlétét az esetek 87,4%-ában jelezte helyesen, míg a negatív diagnózis 89,5%-ban volt helytálló.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés