2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Világ – orvosok nélkül

Talán húsz év múlva mesterséges intelligencia irányíthatja az egészségügyi rendszert. Ebből a feltételezésből indul ki Philippe Pujol francia újságíró Marseille 2040 című könyve, írja a Népszava.

A könyv szerint a válságból egy új rendszer születik, hála a mesterséges intelligenciának (AI): egy hatékonyabb, de kevésbé emberi rendszer. Ez az egészségügy a tükörképe lesz az egész társadalomnak. Mindent algoritmusok szabályoznak benne. Az első időben az emberek és a mesterséges intelligencia kijönnek egymással. A főhős, Antoine, „egészségügyi moderátor” – ez a szakma, kiforratlan formában, már létezik. Neki is, mint mindenkinek, van egy virtuális asszisztense. Ezek az asszisztensek egy beültetés segítségével reális időben informálják az embereket egészségi állapotukról. A szintén beépített érzékelők alapján a mesterséges intelligenciák elkészítik a diagnózist – írja a Le Nouvel Observateur.

A könyv egy olyan korban játszódik, amikor az egészségre vonatkozó személyes adatok védelme gyakorlatilag már nem létezik. A szereplők egy része 2017-ben született, szüleik már a csecsemők fotóit feltették a Facebookra, és mivel a gyerekek is a közösségi hálók bűvöletében nőnek fel, fel sem merül bennük az adatvédelem kérdése. A végtelenségig vitt racionalitás azonban új problémákat támaszt: Antoine elveszíti állását, mert a mesterséges intelligencia gyorsabb nála, ezért kénytelen „újraéleszteni” betegségét, hogy legalább „szakértő pácienssé” válhasson...

Az orvos funkciója megváltozik, csupán megerősíti azt, amit az AI megállapít. A Google és az Apple már dolgoznak ilyen terven. Az új rendszerben a páciensnek nagyobb súlya lesz. Ennek már vannak csírái, Kanadában például kulcsszereplő a „szakértő páciens”. Az elképzelés azon alapul, hogy el kell fogadni és értékelni kell azokat az ismereteket, amelyeket a páciens a saját betegségéről megszerzett. Vannak már ilyen kezdeményezések Franciaországban is, de egyelőre ezek az orvosi kar erős ellenállásába ütköznek, írja a lap.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink