hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Mentális egészség világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában több mint 100 millió ember él valamilyen mentális zavarral.

Öngyilkosság következtében évente több mint 140 000 ember hal meg, a 15-29 éves korosztályban ez a második leggyakoribb halálozási ok. A Covid-19 súlyosbította a helyzetet, az országos felmérések szerint a válaszadók legalább egy harmada számolt be szorongásról, stresszről.

A COVID-19 miatt rendkívül sok egzisztencia vált bizonytalanná, a családok és közösségek elszakadtak egymástól, vállalkozások mentek csődbe, az embereket megfosztották azoktól a lehetőségektől, amelyeket akár egy évvel ezelőtt természetesnek vettek. A világjárvány következményei hatalmas károkat okoztak a lakosság mentális egészségét tekintve, leginkább a szegényeket és a legkiszolgáltatottabbakat érintették a változások, súlyosbítva a már meglévő egyenlőtlenségeket.

Figyelembe véve a mentális betegségek kezelési hiányosságait és az ehhez kapcsolódó szűkös erőforrásokat, a WHO Európai Regionális Irodája elindította a Mentális Egészség Kiemelt Kezdeményezést, amit a 2020-2025-ös Európai Munkaprogram részévé tett. A munkaprogram szlogenje az `Együttes fellépés a jó egészségért`, melyet a tagállamok a 2020 szeptemberében tartott Regionális Közgyűlésen egyhangúlag elfogadtak.

Magyarországon a WHO Magyarországi Irodája számos kezdeményezéssel, könyvvel segíti a gyermekek és felnőttek lelki egészségének a karbantartását.  A Te vagy az én hősöm” című gyerekeknek szóló könyv célja, hogy segítsen kezelni a Covid-19 járvány hatásait, azokat érzéseket és félelmeket, amelyekkel a gyerekek is találkoznak nap mint nap.  Ezenkívül a napjainkban jelent meg magyarul a WHO stresszkezelési útmutatója, a „Stressz idején tegyük azt, ami számít” című illusztrációkat tartalmazó kiadványa a könyvhöz tartozó magyar hanganyaggal együtt.

A WHO Magyarországi Irodája támogatta a Mentális Egészség Világnapja alkalmából a Magyar Pszichiátriai Társaság által az Utrechti Egyetem, a berlini Charité Universitätsmedizi és az olasz Padovai Egyetem részvételével rendezett szemináriumot.  Az eseményen a kutatók ismertették annak a nemzetközi kutatásnak (COH-FIT) a megállapításait, amely segít megérteni, hogy a Covid-19 járvány hogyan befolyásolja a fizikai és a mentális egészségünket.  A stressz és a szorongás növekedése mellett azonban jó hír, hogy egyre többen érzik, az önzetlenség, egymás segítése, a szolidaritás az életük fontos része. Dr. Ledia Lazeri, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője a WHO új felmérését ismertette, amely szerint a Covid-19 világszerte az országok 93%-ban félbeszakította vagy leállította a kritikus mentálhigiénés szolgáltatásokat, miközben a növekszik az ellátás iránti igény. A 130 ország részvételével készített tanulmány hangsúlyozza a mentális szolgáltatásokhoz való hozzáférés és a finanszírozás biztosítását. „A koronavírus járvány okozta nehézségekre úgy is lehet tekinteni, mint egy új lehetőségre, amely előkészíti és megteremti a mentális betegségek innovatív kezelését, előrelépést jelent a megelőzés kérdésében, hiszen a mentális egészség alapvető jogunk”, hangsúlyozta Lazeri.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés