2020. szeptember. 30., szerda - Jeromos.
hirdetés
hirdetés

Megszűnhet az orvosi titok védelme?

Az orvosi titoktartást is veszélyeztetheti egy új uniós jogszabálytervezet, amely a személyes adatok kezeléséről szól, írja a Mandiner.

hirdetés

November közepén került az új Európai Parlament elé a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködés keretében feldolgozott elektronikus adatokról szóló új uniós jogszabály tervezete. A Birgit Sippel szocialista EP-képviselő által bemutatott javaslat célja az lenne, hogy megkönnyítse a bűnüldöző szervek dolgát, ha a nyomozás során külföldi tulajdonú internetes szolgáltatók által tárolt adatokhoz kívánnak hozzáférni. Ez lenne az első tényleges, uniós szabályozás által biztosított büntetőjogi eszköz a hatóságok kezében. Miközben az uniós belügyminiszterek már 2018 decemberében zöld utat adtak a javaslatnak, az EP tárgyalja az ügyet.

Több egyházi vezető jelezte ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság által eredetileg készített javaslat nem biztosít különleges védelmet olyan titoktartásra kötelezett hivatások számára, mint a lelkészi, az ügyvédi vagy az orvosi.

A javaslatot jegyző Sippel indokoltnak nevezte az aggályokat, és néhány héten várható szakbizottsági szavazás előtt igyekeznek beépíteni az erre vonatkozó módosításokat. A cél az, hogy az új uniós rendelet ne írhassa felül az egyes tagállamok által saját polgáraiknak garantált alapjogokat, írja a Mandiner.

(forrás: mandiner.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A metasztatizáló kolorektális daganattal küzdő betegek trifluridin+tipiracil-kezelése jobb adherencia mutatókkal írható le, mint a regorafenib-kezelés.