hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Miért küldik ki vizitnél a szülőket?

Ezzel a kérdéssel kereste meg az InfoRádiót két hallgató, mert több helyen az összes szülőt eltávolítják a gyerekek közeléből, amikor elkezdődik a vizit.

A Bethesda Kórház főigazgatója ezt helyteleníti, Velkey György szerint a szülők ideiglenes távollétére adatvédelmi és betegbiztonsági okokból szükség van, de csak a vizsgálat idejére.

Jelentős kulturális változás zajlik a kórházakban – hangsúlyozta a főigazgató. Míg egy évtizede egyáltalán nem mehettek be a szülők, most már bent tartózkodhatnak. "Minden azért nagyon gyorsan nem tud változni, a teljesen jogos szülői, anyai igények ellenére sem" – fogalmazott, hozzátéve: a titoktartást muszáj betartani a viziteken. Mivel azonban legtöbbször nem egyágyas kórtermekben vannak a gyermekek, ezért erre az időre el kell hagynia a helyiséget a többi szülőnek – magyarázta.

A Bethesda Kórház főigazgatója kiemelte: a szülők igénye jogos, így az intézmények próbálnak megoldást találni a felmerülő problémára. A helyes megoldás mindenhol az lenne, hogy ha csak akkor kellene kimennie a szülőnek, ha az adott kórteremhez ér a vizit, nem pedig annak kezdetétől ácsorogni a folyosón – vélekedett a szakember.

Kell megbeszélés a szülő nélkül is

Az ágy mellett zajló viziteken kívül az ülőviziten például többféle szakember (pszichológus, gyógytornász, fizikoterapeuta) és a beteg egymás között beszéli meg a páciens állapotát és lehetséges kezelését. Ezt a mélyebb szakmai konzultációt többnyire a krónikus betegeknél alkalmazzák. Az osztály jellegéből adódóan az ágy mellett is történhet a vizit, és ez valóban elsősorban a szakemberek közti megbeszélést szolgálja a beteg jelenlétében, a rajta tapasztalható jelek ismeretében. "Különválasztható a fentiektől, de az is egyfajta vizitnek tekinthető például egy gyerekkórházban, amikor a szülő, a gyermek és a szakemberek együtt beszélik meg a helyzetet. Amikor a szülőt kiküldik a vizitről, akkor ezekre a mély átbeszélésekre szükség van, nem szabad erre az időt sajnálni.

Igenis kell időt és lehetőséget hagyni a szakembereknek, hogy a szülő jelenléte nélkül beszéljenek meg orvosi kérdéseket, a gyerek körüli tennivalókat. Ugyanilyen fontos, hogy erről teljes tájékoztatást kapjon a szülő vagy az a családtag, akinek erre jogosultsága van. Ez a kettő azonban különválasztható, hangsúlyozta a szakember.

A poroszos rend lazulni látszik a kórházakban is, de az egészségügyben nagyon fontos a rend, például a betegbiztonság miatt is, a nagy nyüzsgés és a sokkal nagyobb családi jelenlét miatt ez veszélybe kerülhet, mondta Velkey György, hozzátéve, a döntéshozatali rendnek is meg kell maradnia az új körülmények között is.

A teljes anyag

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés