hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mégsem világszínvonalú az onkológiai ellátás?

Az országos ellátás színvonalát tekintve az onkológiai ellátás átalakítását nemrég megkezdő Románia is kezd lehagyni minket, írja a 24.hu.

Az onkológiai ellátás rendszerproblémáját jelzi az a tumultus, ami az Országos Onkológiai Intézetben tapasztalható. Bár a 24.hu által megkérdezett onkológusok azt mondták, a Kásler Miklós jelenlegi miniszter, korábbi főigazgató nevével fémjelzett központosítási folyamat szükséges volt, a centralizálást az intézményi és nem a betegérdekek mentén bonyolították le, így ma sem beszélhetünk logikusan felépített, egyenletes színvonalú onkológiai ellátási rendszerről Magyarországon.

Így az ellátás csúcsintézményének számító Kék Golyó utcai országos intézetben az is kényszerűen ellátást remél, aki területileg nem tartozik oda, és noha az intézmény büszkén hirdeti, hogy mindenkit ellát, részben ez okozza a lépcsőházban feltorlódott, kezelésre váró betegtömeget. A számítógépes előjegyzési rendszer vagy a sorszámosztó automata pedig bizonyosan nem a probléma hosszú távú megoldása.

Az onkológiai intézet körüli botrány kirobbanását követő közleményében Polgár Csaba megbízott főigazgató kiemelte, az intézményben az onkológiai betegek ellátása világszínvonalon zajlik. „Nevezzük inkább elfogadható színvonalnak” – kontrázik a lap egyik onkológus forrása, hozzátéve, hogy az eszközparkkal, az orvosok tudásával és a gyógyszeres ellátással nincs probléma, de a körülmények silányak, és nem hiszi, hogy egyhamar változás állna be.

Egy másik forrás szerint értelmetlen a magyar ellátást mondjuk az amerikaihoz hasonlítani, mert a közép-európai színvonalhoz kell mérnünk magunkat. Az Országos Onkológiai Intézetben egyedülálló módon koncentrálódik a technológia, a tudás, a kutatás és a betegmennyiség, de az országos ellátás egészének a színvonalát tekintve Szlovákia, Csehország és Lengyelország is elhúzott mellettünk, sőt már az onkológiai ellátási rendszer átalakítását nemrég megkezdő Románia is kezd lehagyni minket – állítja.

Nem hozott érzékelhető változást a Kásler miniszter által beharangozott népegészségügyi programcsomag és a rákszűrések sem. Az ellátás színvonalára jellemző, hogy a lap által kérdezett onkológusok véleménye szerint ma Magyarországon a kapcsolatokkal és pénzzel rendelkezők még mindig sokkal jobban járnak, mint a szegényebbek.

Azzal ámítjuk magunkat, hogy a magyar onkológiai ellátás szervezett, pedig nem az. A beteg és családjának kapcsolatai, ügyessége, pénze és szerencséje határozza meg, hogy mi lesz a sorsa – mondta egyikük.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink