hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Aláírták a Visegrádi Chartát

Sztrájkra is készek a visegrádi országok orvosai

Akár összehangolt sztrájkokat is szervezhetnek a jövőben a szlovák, a cseh, a lengyel és a magyar orvosszakszervezetek – jelentették be a V4-ek orvosszakszervezeteinek képviselői kétnapos munkaértekezletük után Visegrádon.

A közös célokat és az ezek eléréséhez szükséges szakszervezeti eszközöket az úgynevezett Visegrádi chartában rögzítették. A dokumentumot a négy ország orvosszakszervezeteinek vezetői a sajtótájékoztató végén írták alá.

A visegrádi négyek orvos-érdekvédelmi szervezetei azért kényszerülnek tevékenységük összehangolására, hogy kormányaikkal szemben hatékonyabban élhessenek a nyomásgyakorlás eszközével – hangzott el a charta megalkotásának előzményéről.

"Nem vagyunk hajlandók tovább tolerálni a jelenlegi helyzetet" – mondta Ryszard Kijak, a lengyel orvosszakszervezet általános elnökhelyettese. Hozzátette: a volt kommunista országok nem a nyugati példát követték az egészségügyi rendszerek átalakításakor, ami hátrányos és veszélyes következményekkel járt a betegekre és a munkavállalókra.

A szakszervezetek célja egyebek mellett, hogy országaikban a kezdő orvosok minimálbére (ügyeletek nélkül, heti 40 órás munkaidőt figyelembe véve) a nemzetgazdasági átlagbér másfélszerese, a szakorvosok minimálbére az átlagbér háromszorosa legyen. Követelik továbbá, hogy a túlmunka szabályait az európai munkaidő-direktívához igazítsák és azt is, hogy a létszámhiányt ne a munkavállalók terheinek növelésével orvosolják.

A V4-ek céljai között szerepel továbbá az orvos-szakszervezeti jogok elismertetése, a kórházak és szakrendelők tulajdonosi formától független, egyforma kezelésének elérése, illetve az, hogy az orvosi szolgáltatásokért az egészségügyi intézményeknek fizetett díj összhangban legyen a valós költségekkel.

E célok érdekében a Visegrádi Charta szerint a négy szakszervezet akár közös felmondási akcióval, szükség esetén orvossztrájkkal is nyomást gyakorolhat a V4-ek kormányaira. Szorgalmazzák az orvosok munkáját korlátozó egyes előírások aprólékos betartását, és döntöttek egy közös jogi iroda felállításáról is.

(forrás: MTI/HVG)
hirdetés

Könyveink