2024. szeptember. 01., vasárnap - Egyed, Egon.
hirdetés
hirdetés

Megelőzhető, mégis több száz életet követel évente

Itthon is visszaszorítható lenne a humán papillomavírus által okozott méhnyakrák. A fertőzés okozta elváltozások és daganatok védőoltással és rendszeres szűrésekkel megelőzhetők, főként, ha már gyerekkorban megkapja valaki az oltást. A fiatalok egészségét, életminőségét hosszú távon meghatározó, adott esetben életmentő szülői, családi döntés meghozatalát érthető, minőségi tájékoztatással segíti a Mályvavirág Alapítvány.

Az idei a 11. év, hogy szeptemberben a hetedikesek szülei ingyen kérhetik az iskolában a védőoltást. A Nemzeti Immunizációs Program előbb 2014-től a lányok, majd 2020-tól a fiúk számára is biztosítja a két dózisból álló vakcinát.

Évről évre sok szülő él az ingyenes védőoltás nyújtotta lehetőséggel, ezzel védve gyermekét a humán papillomavírus ellen. A fertőzés gyakori, az emberek 80%-át érinti élete során. Főleg szexuális úton terjed, és számos rákos megbetegedést (méhnyakrákot, hímvesszőrákot, szájgarati rákot, és egyéb daganatos betegségeket), illetve nemi szervi szemölcsöket okozhat. Tünetmentesen is fertőz, így könnyedén továbbadható, ám ha a szexuális élet megkezdése előtt minden fiú és lány kapna ellene oltást, visszaszorítható lenne.

A méhnyakrákok több mint 99%-át a HPV 16-os és 18-as típusa okozza. Ezen vírustörzsek ellen a vakcina védelmet adhat. Vagyis ez azt jelenti, hogy van egy olyan daganatos betegség, ami a védőoltással szinte teljes mértékben megelőzhető lenne – mutatott rá Bartha Tünde szülész-nőgyógyász, lézerspecialista, a Mályvavirág Alapítvány kuratóriumi tagja. – A HPV okozta daganatos megbetegedések megelőzésének leghatékonyabb módja a HPV elleni védőoltás és a rendszeres szűrővizsgálatok együttes alkalmazása – tette hozzá.

A Mályvavirág Alapítvány tapasztalatai alapján nem mennyiségi, hanem minőségi információból lenne szükség többre. A hezitáló szülők és az érintett gyerekek számára a hiteles, részletes és érthető információ segítene a legtöbbet abban a két hétben, amíg az oltásról dönthetnek. A hetedikes gyerekek szülei a tanév kezdetekor kapnak egy kitöltendő nyilatkozatot az iskolában, amit idén szeptember 13-ig kell visszajuttatniuk.

Látjuk és tudjuk, hogy az évkezdés milyen sűrű időszak a családoknak, iskoláknak – mondja Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke. – Ilyenkor hirtelen sok az információ, intézni, beszerezni való, feszesek a határidők, sok mindent kell észben tartani. Nehéz a mindennapi feladatok között hosszú távlatokban gondolkodni, pedig ebben az időszakban nyílik meg a lehetőség egy fontos, a gyerekek életminőségére, adott esetben az életére is kiható döntés meghozatalára is.

A tényekről és tévhitekről, magáról a betegségről és a kockázatokról a betegszervezet saját rendezvényein, Facebook szülői értekezleten és a szervezet honlapján nyújt alapos és hiteles tájékoztatást. Az érintett korosztálynak szóló képregényükben is körbejárják a rendszeresen felmerülő kérdéseket, ezzel is segítve azt, hogy egy megalapozott, közös, családi döntés születhessen.

A Mályva Tinik program HPV prevenciós COOLTAS képregénye már angol nyelven is elérhető, Európában több országban segíti a tinédzserek egészségértését. A folytatás idén debütál, a történet szálai tovább fűződnek.

A képregényt a Facebookon és az Instagramon is megtalálják a gyerekek és szüleik.

2700 iskolába küldtük el az online képregény linkjét és további tájékoztató anyagokat – mondja az alapítvány elnöke. – Bízom benne, hogy az iskolák vezetői eljuttatják ezeket a hetedik osztályos gyerekeknek és szüleiknek, hiszen ezzel rengeteget segítenek a HPV elleni védőoltással kapcsolatos döntés meghozatalában. Jómagam méhnyakrákon estem át, így a saját bőrömön tapasztaltam, mekkora jelentősége van a megelőzésnek. Mi betegszervezetként abban tudunk segíteni a szülőknek, családoknak, hogy a megfelelő információk birtokában átgondolt, magabiztos döntést hozhassanak ebben a fontos kérdésben, illetve, ha akarnak, élni tudjanak a lehetőséggel – tette hozzá.

Illusztráció: Mályvavirág Alapítvány
Illusztráció: Mályvavirág Alapítvány

hirdetés

Könyveink