hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Már a tinik is alkoholizálnak és drogoznak

Növekvő arányban érzik nagyon jónak vagy jónak egészségi állapotukat a fiatalok az ezredforduló óta.

Ugyanakkor egyre gyakoribbak a táplálkozási zavarok, problémát okoz az elhízás, az anorexia (kóros soványság) és bulimia nervosa (kóros falánkság, melyet a beteg önhánytatással, hashajtók szedésével büntet). Ezekkel is foglalkozott az Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Collegium Pannonicum Alapítvány szeptember 29-i konferenciáján.

Az eseményt megelőzően Budapesten, Szombathelyen és Kecskeméten mérték fel a helyi ifjúsági közösségek egészséggel kapcsolatos véleményét – tájékoztatott a ÁNTSZ kommunikációs főosztálya. A 15–16 éves középiskolások több mint 90 százaléka ivott már alkoholt, háromnegyedük pedig életében legalább egyszer rágyújtott. A 9. és 11. osztályos tanulók közel egyharmada fogyasztott életében valamilyen illegális szert, élt vissza egyes gyógyszerek, vegyi anyagok kábító hatásával. A kannabisz-fogyasztók aránya a legnagyobb az összes droghasználó fiatal közül.

A gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó szakemberek felelőssége is, hogy megjelenjen náluk az egészség, mint követendő érték, és rendelkezzenek is a megfelelő életmód kialakításához szükséges ismeretekkel. Az egészségműveltség megalapozását a lehető legfiatalabb korban kell kezdeni a megfelelő módszertan alkalmazásával, azaz gyermekkorban kell megtanulni „nem”-et is mondani, így nemcsak a dohányzás, de a drogok használata is visszaszorulna.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink