2020. július. 02., csütörtök - Ottó.
hirdetés
hirdetés

Koherens, evidenciákon alapuló drogpolitikára van szükség

Népszerű intoxikánsok: milyen tanulságok vonhatók le az alkohol- és kannabisz-szabályozás elmúlt 40 éve alapján?

hirdetés

A Journal of Psychopharmacology megjelenés alatt álló számában olvasható Ruth Weissenborn és David J. Nutt írása, amelyben a brit szakemberek az Egyesült Királyságban két leggyakrabban használt drog, az alkohol és a kannabisz relatív fizikai, pszichológiai és szociális ártalmait tárgyalják. Mint írják, az elmúlt negyven évben mindkét szer használata szignifikánsan növekedett, ami más-más következményeket hozott magával.

A szerzők szerint a kannabiszhasználattal kapcsolatos állami irányvonal, a jelenlegi kábítószerosztályozási rendszer révén kialakuló fokozódó rendőrségi reagálás a fiatalok kriminalizálásához fog vezetni, de valószínűtlen, hogy ezáltal csökkenjen a szkizofrénia és a pszichózis megjelenésének aránya.

Ezzel ellentétben, írja Weissenborn és Nutt: az alkoholfogyasztás növekedése szignifikánsan növeli a májcirrózis miatti kórházi felvételek számát és a mortalitást is. A szakértők által a közelmúltban végzett összehasonlítás szerint az Egyesült Királyságban leggyakrabban használt drogok közül az alkohol kétszer olyan káros a fogyasztókra, és ötször olyan káros a környezetre nézve, mint a kannabisz (egészségi és szociális ártalmakat egyaránt figyelembe véve). Ez is azt támasztja alá, hogy koherens, evidenciákon alapuló drogpolitikára van szükség, ami lehetővé teszi, hogy az egyének a tudományos tényeket ismerve hozhassanak döntéseket, és tisztában legyenek droghasználatuk következményeivel.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!