hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Majd az MI megmondja, mikor hal meg egy beteg...

A Stanford Egyetem kutatói szerint az orvosok többnyire tévednek, amikor azt prognosztizálják, meddig élhet még egy beteg. Az általuk megalkotott mesterséges intelligencia azonban rendkívül pontosan számol, közli a hvg.hu.

A rendelkezésre álló gyógymódok és eszközök csak a lehetőséget adják meg a hosszabb életre, arra nem alkalmasak, hogy pontosan megmondják: meddig tart az életünk. Legalábbis eddig nem volt erre lehetőség. A Stanford Egyetem kutatói nemrég olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely képes 90 százalékos pontossággal megmondani, mikor fog meghalni az adott személy. A szakemberek célja, hogy az érintett személy utolsó napjait, heteit, hónapjait méltó körülmények között tölthesse el, a hozzátartozóknak pedig lehetőséget adjon felkészülni az elkerülhetetlenre.

A vizsgálatok szerint az orvosok nem tudják pontosan megállapítani, hogy egy betegeknek mennyi ideje van még hátra. Az algoritmus azonban – amit nem befolyásolnak olyan emberi tényezők, mint az optimizmus vagy az érzelmek – a rendelkezésre álló adatokra és tényekre támaszkodva képes kiszámolni a hátralévő idő mennyiségét.

Az algoritmust több mint 2 millió beteg adatain tanították, amely ezekre támaszkodva képes olyan mintákat felállítani, amit felhasználva egyre pontosabb jóslatot képes készíteni. A mesterséges intelligencia egyelőre csak azoknál képes ilyen prognózisra, akiknek betegségük miatt már legfeljebb csak egy évük lehet hátra, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink