hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Krízishelyzet van az SBO-kon

Folyamatos médiafigyelem, bizalmatlan és egymást frusztráló betegek, rosszul működő ügyeleti rendszer – Dr. Bognár Zsolt, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke a 24.hu-ban.

Zacher Gábor azt mondta, hogy mindennapos háború a sürgősségi ellátás. Pontos jellemzést adott a Honvédkórház sürgősségi osztályának főorvosa?

Krízishelyzet van, és nem hiszem, hogy ez rövid távon enyhülne. Amikor az egészségügyi ellátást igénybe vevők létszáma és az egészségügyi ellátást nyújtók kapacitása nincs összhangban, akkor az krízishelyzetet eredményez. Ha ez minél tartósabban fennáll, és minél nagyobb a kettő között a különbség, a krízishelyzet annál erősebben és tartósabban jelenik meg.

A meghalt betegekről, a félnapos várakozásról és a kiborult celebről szóló hírek mennyire fokozzák a krízist?

Ezek oda vezethetnek, hogy folyamatos konfliktushelyszínekké válnak a sürgősségi betegellátó osztályok (SBO), és ez senkinek sem lenne jó. Állandó bizalmatlanságot érezni a betegek részéről, ez frusztrálja a beteget és az egészségügyi ellátószemélyzetet is. A folyamatos médiafigyelmet határozottan károsnak tartom, még akkor is, ha tudom, hogy vannak olyan területek, ahol valóban nem kevés javításra van szükség a rendszerben.

Miért most került kereszttűzbe a sürgősségi ellátás?

Ezt nem tudom megmondani. De ne felejtsük el, hogy a cikkekben feltárt esetek csak a médiában felbukkanásuk idejében torlódtak össze, a bekövetkezésük idejében nem voltak annyira közel egymáshoz. (...)

Kevés szó esik az ügyeleti rendszerről, ami a csekély számú szakorvossal és háziorvossal eleve döcögve működik, és ez közvetlen hatással van a sürgősségi ellátásra.

Fokozottan kényes kérdés ez. Ahogy az ellátást, úgy az ügyeleti rendszert is az önkormányzati törvény szabályozza. Az önkormányzatoknak a háziorvosi rendelési időn kívül kell biztosítani az alapellátási ügyeletet. Ezt a feladatot azért, mert kevés háziorvosuk van, vagy a doktorok idősek, kiszervezték olyan cégeknek, amik erre az ellátásra szakosodtak. Az ügyeleteket szervező cégek ugyanazokból az orvosokból merítenek, mint a sürgősségi osztályok és a mentőszolgálat. Vannak olyanok, akik hétközben sürgősségi orvosként dolgoznak kórházban vagy szakrendelésen, majd havi egyszer vagy kétszer hosszúhétvégéznek: péntek délutántól hétfő reggelig ügyelnek. Ez senkinek sem jó, a betegnek sem, és az érintett kollégáknak sem. De ha nem így működne, akkor nem lenne orvos azon az ügyeleti területen.

Előfordul ilyen?

Dokumentált információkkal nem rendelkezem, a pletykára meg mindenki azt mond, amit szeretne.

Megoldás lehet-e az, hogy egy épületben van az alap- és a sürgősségi ellátás? Néhány kórházban működik már ilyen rendszer.

 

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink