hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Sürgősségi ellátás: így is lehetne?

Vissza kellene állítani az osztályos betegfelvételi rendszert – javasolja Falus Ferenc a Magyar Narancs Materia Medica című blogján.

Mindenki a sürgősségire érkezik. Ott előbb-utóbb valaki megkérdezi, hogy mi a panasza, és ennek értékelése után eldöntik (jól vagy rosszul), hogy milyen sorrendben látják el a várakozókat. Közben a mentők is idehozzák a betegeket, akiket itt is megvizsgálnak, majd innen helyezik át őket az ellátó osztályra. Ez már önmagában is elég zavaros helyzet Falus Ferenc ex-tisztifőorvos szerint, aki a Magyar Narancs Materia Medica blogján foglalja össze álláspontját arról, hogy mit is kellene tenni.

– Először is vissza kellene állítani az osztályos betegfelvételi rendszert.

Igaz, hogy elméletileg a központi betegfelvételnek vannak előnyei, csak éppen a jelenlegi személyi és tárgyi feltételek mellett ez nem működik. Tehát a mentővel vagy a háziorvosi, és/vagy ügyeleti beutalóval érkező beteg közvetlenül menjen arra az osztályra, ahol feltehetően meg tudják gyógyítani.

A sürgősségire vigyék az életveszélyben lévő vagy tisztázatlan betegségű embereket, ahol tényleg hozzáértő, azonnal ellátásra képes és számú személyzet van. Ahol ezt nem tudják biztosítani, ott ne írják ki egy „portára”, hogy ez a sürgősségi osztály!

Az alapellátás hozzáférhetőségének és minőségének javítása szükséges ahhoz, hogy az emberek ne kényszerüljenek „kisebb” bajaikkal is a kórházba szaladni.

Tehát az egészségügyi rendszer zavarának súlyos tünete, ami a sürgősségi osztályokon történik.

Ezt oktatással megoldani vagy ezt javasolni ugyanolyan, mint amikor a kormányzat heti két jó hírt követel a kórházaktól: nem más, mint megtévesztés.

Amíg nem tesz a kormányzat több pénzt az egészségügyi ellátásba is (eddig csak a bérekbe tett), addig marad a nem kielégítő ellátás. A túlterhelés miatt marad a szakemberhiány. A magánellátás igénybevételének növekvő kényszere, a négymillió alacsonyabb jövedelmű ember számára az egyetlen lehetőség a panaszai enyhítésére a sürgősségi osztály, ha egyáltalán el tud jutni odáig.

(forrás: Materia Medica)
hirdetés

Könyveink